Eindelijk: nieuwe maten voor vrouwenkleren op komst

Eindelijk: nieuwe maten voor vrouwenkleren op komst

Onze huidige kledingmaten worden binnenkort drie tot zes centimeter losser op de taille, zo weet Het Laatste Nieuws. Dat is het gevolg van een onderzoek van de Hogeschool Gent naar de lichaamsbouw van zo’n 2.500 Belgen. Volgens de krant zijn er al zeker elf Belgische merken, óók grote ketens, die hun maten zullen aanpassen.

Verwonderlijk is dat natuurlijk niet: onze lichaamsbouw is de laatste jaren flink aan het evolueren. We worden allemaal groter en breder, vooral aan de taille, maar onze matentabel is nog steeds dezelfde als 25 jaar geleden. Daardoor is het voor veel vrouwen moeilijk om de geschikte maat te vinden: als een broek past aan je taille, is ze vaak veel te los rond je heupen en benen.

De nieuwe matentabel is gebaseerd op de nieuwe verhouding tussen borst, taille en heup. Zo blijft bij maatje 38 de borstomtrek gelijk (88 centimeter), maar gaat de tailleomtrek van zo’n 69,5 centimeter naar 73 of zelfs 76 centimeter. De heupomtrek blijft quasi gelijk (tussen 92 en 96 centimeter). Bij maten die groter zijn dan 38 zien we een soortgelijke aanpassing, maar veranderen ook de borst- en heupomtrek. 

Maatje minder

Als de verandering doorgevoerd wordt, zullen veel vrouwen ineens een maatje minder kunnen dragen. Bij de mannenkledij zullen alleen de T-shirts en hemden een beetje losser worden aan de buik, voor de rest verandert er zo goed als niks voor hen.

Dat veel modeketens de aanpassingen willen doorvoeren, hoeft niet te verwonderen. Uit eerder onderzoek is immers gebleken dat we sneller geneigd zijn om een kledingstuk te kopen in een kleinere maat.

(Bron: Het Laatste Nieuws)

Gesponsorde artikelen