Eindelijk van kalkaanslag afraken: zo doe je dat!

Geschreven met branded content van bayardwaterexperts.be

We kennen het allemaal wel, die witte, korrelige aanslag op onze kranen, tegels en glazen douchewanden. Het gaat om kalkaanslag, het verfoeilijke resultaat van hard water dat uit onze kraan stroomt. Het ontstaat wanneer de mineralen calcium en magnesium, aanwezig in het leidingwater, zich aan oppervlakken hechten. Het ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar het kan ook de levensduur van huishoudelijke apparaten verkorten. Zeker boilers kunnen echt afzien van kalkaanslag. Gelukkig zijn er een aantal manieren om die vervelende kalkaanslag tegen te gaan. Dit gaat van het aanpakken van kalkaanslag tot het ontharden van het drinkwater.

1. Tandpasta is niet alleen goed voor de tanden 

Geloof het of niet, maar de tandpasta die je dagelijks gebruikt om je tanden te poetsen, kan ook wonderen doen voor je met kalkaanslag besmeurde kranen. De fijne schurende deeltjes in tandpasta helpen bij het losmaken en verwijderen van kalk. Breng gewoon een beetje tandpasta aan op een microvezeldoek en wrijf zachtjes over de kalkaanslag. Voilà, je kraan blinkt weer als nieuw!

2. Tackle het probleem bij de bron

Met tandpasta kan je dan wel een vieze kraan opnieuw schoonmaken, maar daarmee red je je boiler nog niet. Overweeg daarom de aanschaf van een waterverzachter. Dit apparaat verwijdert calcium en magnesium uit het water, waardoor kalkaanslag wordt voorkomen. Het werkt door leidingwater door een bed van harskorrels te leiden die de mineralen opvangen en inruilen voor natrium. Het water is nog altijd perfect drinkbaar, maar het drinken van dit water is af te raden voor mensen die een natriumarm dieet volgen. Zij kunnen zich nog perfect wassen met het water, maar drinken bij voorkeur bronwater zonder natrium. 

3. Schoonmaakazijn: het wondermiddel tegen kalk

Schoonmaakazijn is een krachtige bondgenoot in de strijd tegen kalkaanslag. Dit heeft alles te maken met de zure eigenschappen van schoonmaakazijn. Doe wat schoonmaakazijn in een plantenspuit en verdun dit met een beetje water. Vervolgens spuit je het op de kalkaanslag, laat je het even inwerken en neem je het oppervlak af met een schone doek. Gebruik handschoenen bij het hanteren van schoonmaakazijn en vermijd contact met de ogen.

4. Citroen: het geheim voor een blinkend resultaat

Een andere natuurlijke kalkbestrijder is citroen. Ook hier is het de zure aard die ervoor zorgt dat kalkaanslag verdwijnt. Een mengsel van citroensap en water kan wonderen doen, vooral voor glazen douchedeuren. Het zuur breekt de kalk af en de citroen zorgt voor een glanzende afwerking.

5. Andere middelen: van karnemelk tot professionele ontkalkers

Er zijn talloze andere methoden en middelen om kalkaanslag aan te pakken. Zo kan karnemelk – niet te verdunnen en rechtstreeks aan te brengen – ook helpen om kalk te bestrijden. En natuurlijk zijn er de vele ontkalkingsproducten die je gewoon in de winkel kunt kopen. Er zijn ook waterverzachtermagneten beschikbaar die claimen de kristalstructuur van kalk te veranderen en die geen natrium toevoegen, maar hun werking is nog niet voldoende bewezen. Een verkoper hiervan kreeg door een Nederlandse rechter zelfs al het verbod om de termen ‘waterontharder’ en ‘waterontkalker’ te gebruiken. Daarom kun je beter investeren in een waterverzachter met harskorrels, waarvan de werking wél wetenschappelijk is onderbouwd.

Meer
Lees meer...