Eindelijk vooruitgang in brexitonderhandelingen? May vandaag op lunch bij Juncker

Eindelijk vooruitgang in brexitonderhandelingen? May vandaag op lunch bij Juncker

Het zou weleens kunnen dat de brexitonderhandelingen in een hogere versnelling gaan. Zo luncht Brits premier Theresa May vandaag met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-onderhandelaar Michel Barnier. Het is de bedoeling om Barnier te overtuigen dat er in de brexitgesprekken al voldoende vooruitgang geboekt is om naar een tweede fase over te schakelen. In oktober is May dat niet gelukt, nu wellicht wel.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft Brits premier Theresa May (Conservative Party) en haar regering tot vandaag de tijd gegeven om klaarheid te scheppen over de drie hoofdpunten van de eerste onderhandelingsfase over de brexit: het overzicht van de kosten van de brexit, de burgerrechten van de EU-onderdanen in het VK en van de Britten in de EU en de Ierse grenskwestie.

Vorige week deed het gerucht de ronde dat er een akkoord tussen Brussel en Londen zou zijn over een brexitrekening van 45 tot 55 miljard euro. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Dat werd niet officieel bevestigd, maar de Ierse EU-commissaris Phil Hogan zei wel dat het Britse voorstel “heel dicht” bij de verwachtingen van de EU komt. Ook zijn heel wat Britse media en opiniemakers ervan overtuigd dat de deal al rond is.

Burgerrechten

Vanmorgen overleggen Juncker en Barnier nog met Guy Verhofstadt, de hoofdonderhandelaar in de brexitgesprekken voor het Europees parlement, om het over de burgerrechten te hebben. Het is niet duidelijk of er rond die kwestie al een akkoord bereikt is. Verder liet het Britse persagentschap Reuters gisteren weten dat de Europese Unie, volgens EU-diplomaten, bereid is om een gemeenschappelijke verklaring te ondertekenen om de Britten te belonen omdat ze zo’n hoge brexitfactuur betalen. Dat zou dus betekenen dat voor EU-onderdanen in het VK en voor Britten in de EU dezelfde regels zullen gelden. Eerder zei Verhofstadt wel dat er “meer vooruitgang” nodig is.

Geen uitzondering voor Ierland

Ook blijft het nog vaag rond de Ierse grenskwestie. De EU wil niet dat er een zogenaamde harde grens komt tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland, dat tot het VK behoort. Maar de Britten willen hoe dan ook uit de Europese interne markt en de douane-unie. Voor May is een uitzondering voor Noord-Ierland geen optie. Velen menen dat de details over deze kwestie uit zullen blijven in de verklaring.

Hoe dan ook hoopt May dat op de Europese top van 14 en 15 december wordt besloten dat er “voldoende vooruitgang” in de brexitonderhandelingen is om naar de tweede fase over te gaan, de onderhandelingen over de toekomstige (handels)relaties tussen de EU en het VK.

Gesponsorde artikelen