EK-exit voor Rusland en Engeland? UEFA dreigt met uitsluiting bij nieuwe rellen

EK-exit voor Rusland en Engeland? UEFA dreigt met uitsluiting bij nieuwe rellen

De afschuwelijke rellen tussen Russische en Britse hooligans krijgt een staartje: de Europese voetbalbond UEFA dreigt er namelijk mee Rusland en Engeland te diskwalificeren zodra er opnieuw geweld losbarst tussen hun supporters. Dit dreigement is een gevolg van de afschuwelijke rellen die gisteren in Marseille losbarstten voor, tijdens en na de match Engeland-Rusland. UEFA belooft tegelijk meer veiligheidspersoneel in te zetten in de stadions. 

Het eindsignaal van het EK-duel tussen Engeland en Rusland gisteravond in Marseille was nog maar net afgefloten of de rellen tussen Russische en Engelse hooligans barstten weer los. Een 50-tal Russische hooligans drong het vak van de Engelse supporters binnen en er werden heel wat rake klappen uitgedeeld. Mensen probeerden als de bliksem uit het stadion te vluchten, terwijl (te weinig) beveiligers met man en macht probeerden om de hooligans uit elkaar te halen. Buiten het stadion gingen de rellen na de wedstrijd gewoon door. De politie moest zelfs waterkanonnen inzetten om de relschoppers uit elkaar te drijven. Ook voor de match stond de stad al in brand.

Intussen heeft de UEFA een disciplinaire procedure gestart tegen de Russische voetbalbond. Zowel Engeland als Rusland kunnen bovendien gediskwalificeerd worden. “We roepen zowel de FA als de RFU op hun fans aan te moedigen op een verantwoordelijke en respectvolle manier te supporteren”, aldus de UEFA. Zo niet, lopen beide ploegen het risico het EK te moeten verlaten zodra er nieuwe rellen uitbreken met hun supporters.

Daarnaast belooft de UEFA ook zelf voor meer security te zorgen: “Het scheiden van de supportersgroepen is problematisch verlopen”, verklaart UEFA. “In samenwerking met de Franse politie zal er meer veiligheidspersoneel ingezet worden in de stadions.”

De Britse overheid beloofde intussen ook zelf politie naar Frankrijk te sturen tegen de volgende match van Engeland.

Alcoholverbod

De rellen tussen de Engelse en Russische fans buiten het stadion, vallen onder de bevoegdheid van de Franse overheid. Zij hebben het dossier deze dinsdag op de agenda gezet van de disciplinaire commissie. Vandaag maakte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve wel al bekend dat het voortaan verboden is alcohol te verkopen en te drinken in ‘gevoelige zones’ de dag voor en van de wedstrijden op het EK. “Ik heb gevraagd om al het nodige te doen om geen verkoop en verbruik van alcohol meer mogelijk te maken op de dagen voor en van de wedstrijd en op de dagen dat de fandorpen geopend zijn in de gevoelige zones”, aldus de minister.

Bron: vtm nieuws

Gesponsorde artikelen