Left Right
scrollTop top

Elf redenen om nu True Blood te beginnen volgen


Elf redenen om nu True Blood te beginnen volgen

Op tv-zender Acht is het eerste seizoen van True Blood opnieuw gestart. De reeks rond de telepathische serveuse Sookie en vampier Bill mag op het eerste gezicht wat oppervlakkige fantasy lijken, dat is maar schijn. Hier zijn elf redenen om de geniale serie meteen te volgen:

1. De openingsscène

De openingsscène vat mooi samen waar True Blood voor staat. Een koppel dat tijdens het autorijden handtastelijk zit te wezen in de wagen stopt in Louisiana bij een nachtwinkel langs de weg waar True Blood wordt verkocht. Dankzij dat synthetische bloed zijn vampiers niet langer verplicht zich te voeden met mensenbloed, waardoor ze zich in de maatschappij begeven als gewone mensen en gelijke rechten opeisen. De winkeluitbater is een ongure langharige die met een clichématig accent doet alsof hij een vampier is, terwijl achterin de winkel een boertige redneck de echte vampier blijkt die niet gediend is van die onnozele imitatie. Alle Interview with a Vampire-achtige archetypes vliegen meteen de deur uit.

2. De heerlijke clichés

Zoals in de openingsscène zit de reeks vol clichés waar ze vervolgens vrolijk mee aan de haal gaat. De vuilbekkende stoere zwarte blijkt homo, de vampierhatende tv-predikant met het zuiderse accent wordt later een homofiele vampier. Aan de andere kant loopt het in het dorp Bon Temps vol met uitvergrotingen van stereotypen, zoals alleenstaande trailer-trashmoeders, boerenpummels met een geschiedenis van inteelt of een getraumatiseerde Irak-veteraan.

3. Het hoofdpersonage is een blondje, maar het dómme blondje is een man

De serie draait vooral rond serveuse Sookie Stackhouse, een rol van de blonde Anna Paquin. Zij beantwoordt dan weer niet aan het cliché van het sletterige domme blondje. Integendeel, het is net haar stoere broer Jason die met iedereen in bed duikt en echt wel niet op de eerste rij stond toen het verstand werd uitgedeeld.

HBO

4. De geweldige acteurs

Het is een hele uitdaging om personages die zo over the top zijn te kunnen spelen zodat ze toch geloofwaardig blijven. Veel van de kracht van True Blood komt dus van de acteurs, die hun waanzinnige rollen stuk voor stuk een meerwaarde geven. Neem nu Lafayette, de homofiele zwarte die er zelfs met een bandana en in een vrouwentopje erin slaagt iets stoers uit te stralen: faut te faire.

HBO

5. De reeks doet je nadenken over discriminatie

In heel de reeks krijg je constant te maken met discriminatie, maar zelden op een belerende manier. In plaats van met een opgeheven vingertje te zeggen dat iemand anders behandelen op basis van diens afkomst belachelijk is, zie je discussies tussen de vampiers en mensen over hun rechten, zie je Ku Klux Klan-achtige fanatici die bovennatuurlijke wezens willen uitroeien, zie je hoe personen anders worden behandeld puur omwille van wat ze zijn. Of je het nu wilt of niet, de reeks zal je doen nadenken, en zelfs zonder dat het pijn doet. En voor wie het nog altijd niet doorheeft, zal de zwarte Tara nog wel eens een racistische dommekloot op zijn plaats zetten.

6. De absurde humor is hilarisch

Hoewel de personages an sich al komisch zijn, zitten de situaties waarin ze belanden ook boordevol absurde humor. Zo klinkt de bevalling van een elf alsof ze een orgasme krijgt, of lijkt een vampier los in zijn broek te schieten bij de geur van heerlijk elfenbloed. Een meisje dat pas een vampier is geworden lust geen synthetisch bloed, tot grote ergernis van haar ‘maker’ Bill. Ze laat ook haar tanden te pas en te onpas naar buiten floepen, terwijl de telepathische serveuse Sookie de hele tijd klanten hoort fantaseren over haar borsten. Of je er nu van houdt of niet, het is alleszins humor die je niet snel zal aantreffen in andere reeksen.

HBO

7. True Blood lacht met religieuze fanatici

We hadden het al over de predikanten die op tv tekeergaan tegen vampieren, maar aan de andere kant heb je ook vampieren die te fel opgaan in hun eigen vampierenbijbel. Zij geloven dat de mensheid dient om vampieren te voederen, en willen mensen dan ook kweken als vee. De situatie is een perfecte illustratie van waar godsdienstwaanzin naar kan leiden, iets wat heel gretig op de korrel wordt genomen in de reeks. Hier zie je predikant Steve Newlin van de ‘Fellowship of the sun’-kerk.

HBO

8. De reeks waarschuwt op een originele manier voor drugs

True Blood heeft zijn eigen soort drugsverslaafden, want vampierenbloed blijkt niet alleen een helende werking te hebben bij mensen, ze worden er ook sterker en high van. In de reeks zie je hoe mensen er afhankelijk van worden, en hoe zelfs iemand met een belangrijke job als ordehandhaver verslaafd wordt aan het spul. Meteen zie je ook hoe hij met de hulp van vrienden kan afkicken. Alcoholverslaafden vind je trouwens ook genoeg in Bon Temps.

9. De serie breekt een lans voor holebi’s

We zeiden al hoe de homofiele kok Lafayette ondanks zijn superverwijfde manier van doen toch stoer blijft. Maar stoer of niet, hij blijft natuurlijk grotendeels een cliché. Andere holebi’s in de serie zijn dat veel minder, zoals Jesus, de verpleger die op een bepaald moment een relatie aanknoopt met Lafayette. Het coole aan True Blood is op dit vlak vooral dat relaties tussen mannen onderling en tussen vrouwen onderling worden voorgesteld als wat ze zijn: doodnormaal.

HBO

10. De reeks bevat veel en gewoon bloot

Maar laten we elkaar geen mietje noemen: True Blood bevat veel bloot, en dat is niet onaangenaam om naar te kijken. En hoewel het bloot eigenlijk altijd gratuit is, onderscheidt True Blood zich door het feit dat je veelal ‘gewoon’ naakt ziet. Voor siliconenborsten die altijd bol blijven moet je niet bij deze reeks zijn, en dat is toch opmerkelijk. Daarnaast zijn de meeste acteurs natuurlijk wel afgetraind, en krijgen de fans van sixpacks en strakke kontjes wel waar voor hun geld. De blote reet van agent Bellefleur moet je er op een bepaald moment dan maar bijnemen.

HBO
cinegasmic.tumblr.com

11. De intro

En last but not least: de intro van de reeks is geweldig.

https://vimeo.com/19760254

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.671
 • Aantal
  doden
  1.124.669
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489