Left Right
scrollTop top

Elfstedentocht kan definitief niet doorgaan door coronavirus


Elfstedentocht Nederland schaatsen
© Isopix

Ondanks het koude weer is de kans dat de Elfstedentocht dit jaar doorgaat onbestaande. Dat heeft Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, nogmaals bevestigd. De coronacrisis maakt het onmogelijk om het evenement te organiseren.

Meer dan 24 jaar wachten ze er ondertussen al op in Nederland. Zo lang is het namelijk geleden dat de Elfstedentocht een laatste keer kon doorgaan. Maar net nu Friesland geteisterd wordt door ijskoud weer is er een ander probleem dat ervoor zorgt dat de mythische wedstrijd dit jaar sowieso niet kan doorgaan.

“25.000 deelnemers en één à anderhalf miljoen bezoekers”

“Voor 100 procent, daar is geen twijfel over mogelijk. Wij willen het niet vanwege corona, en om die reden zouden we er bovendien geen toestemming voor krijgen”, zegt bestuursvoorzitter Wieling aan de NOS. Die boodschap verkondigde hij overigens ook al een jaar geleden.

“Als je weet wat het betekent om toertochten te houden, gelet op het coronavirus, dan moet je je eerst wel drie keer achter je oren krabben of je dat wel wilt doen. Een Elfstedentocht in deze situatie, met één à anderhalf miljoen bezoekers, 25.000 deelnemers en duizenden vrijwilligers en bewegingen van mensen door het land, dat kan gewoon niet. Elk weldenkend mens zal toch beseffen dat zoiets nu niet kan.”

Coronamaatregelen en niet genoeg ijs

Zelfs een ultiem overleg vandaag tussen de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en de provincie bracht geen soelaas. Ook daar moesten ze vaststellen dat het met de huidige coronamaatregelen in Nederland onmogelijk is om een Elfstedentocht te organiseren.

Het is overigens ook helemaal niet zeker of dat zonder coronacrisis wel het geval zou zijn. Ondanks het koude weer zijn de waterwegen in Friesland totaal nog niet genoeg bevroren om erop te kunnen schaatsen. Op de grote meren, in het begin van het parcours, ligt er zelfs nog helemaal geen ijs.

Wat is de Elfstedentocht?

De Elfstedentocht is een schaatswedstrijd in Friesland, in het noorden van Nederland, van bijna 200 kilometer. Door de barre omstandigheden en de lengte heeft de tocht een heroïsch karakter gekregen.

De eerste Elfstedentocht ging door in 1909 en de laatste in 1997. In totaal kon de wedstrijd amper vijftien maal verreden worden. Door de klimaatverandering is de kans op een volgende editie alleen maar kleiner geworden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…