Elke Van den Brandt (Groen): “Onze generatie gaat meer op zoek naar oplossingen dan de vorige”

Elke Van den Brandt (Groen): “Onze generatie gaat meer op zoek naar oplossingen dan de vorige”

Ze is geboren en getogen in Borgerhout, maar is na haar studies ‘blijven plakken’ in Brussel. Na vijf jaar in het Brusselse Parlement, koos Elke Van den Brandt – één van de Leiders voor Morgen – voluit voor het Vlaamse, waar ze vanuit de oppositie steeds meer druk probeert te leggen op de meerderheid. De drijfveren van de Groen-politica? Optimisme dat het anders kan en een stevige brok verontwaardiging. “Wat ik herken bij verschillende generatiegenoten is de zin om dingen aan te pakken.” 

Doet de jongste generatie politici op een andere manier aan politiek? Of op welke manier denken zij anders over politiek?

“Deze generatie gaat meer op zoek naar oplossingen. De tijd van de grote bevlogen discours maakt plaats voor heel concrete oplossingen voor problemen waarmee de mensen vandaag geconfronteerd worden. Deze generatie heeft meer goesting in boem boem dan in bla bla.”

“Wat onze generatie ongetwijfeld kenmerkt is de communicatiesnelheid. Deze generatie gaat als eerste aan de slag met de sociale media en zoekt de directe communicatie op. Onmiddellijk reageren en onmiddellijk reactie krijgen. Je standpunten moeten klaar staan, liefst in een beknopt aantal tekens. Dat vraagt alertheid en een all-round-visie (je kan het je niet permitteren om enkel over één thema te praten). Tegelijkertijd maakt dat de communicatie ook vergankelijker. Een mening lijkt vandaag meer tijdelijk en situatiegebonden.”

Merk je dezelfde drijfveren bij generatiegenoten over partijgrenzen heen?

“Wat ik herken bij verschillende generatiegenoten is de zin om dingen aan te pakken; zoeken naar de meest logische oplossing, vaak rationeel en pragmatisch. Ideologie is daardoor niet weg (integendeel), maar verklaart eerder de keuzes die gemaakt worden dan dat het de analyse van de situatie bepaalt.”

Wie zijn die generatiegenoten waarmee je dezelfde drijfveren deelt?

“De mensen die optimisme – “Het kan anders” – combineren met een stevig brok verontwaardiging – “Dit kan niet”.”

Wat wordt volgens jou hét politieke issue van jouw generatie?

“Een eerste thema is het klimaat. Wat zijn we bereid te doen om de klimaatsverandering binnen de perken te houden? De manier waarop sommige ministers hun kop in het zand steken is hemeltergend.”

Gesponsorde artikelen