Elon Musk staat op het punt de CEO met de meeste schulden wereldwijd te worden

Indien de overname van Twitter doorgaat, zal Tesla-baas Elon Musk de CEO met de meeste schulden wereldwijd worden. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Waarom is dit belangrijk?

Musk heeft een akkoord bereikt met Twitter om het bedrijf over te nemen voor 44 miljard dollar. Om die deal te financieren, heeft hij een financiering ten belope van 46,5 miljard dollar afgerond.

Zoals we intussen weten, zal Musk een deel van de overname van Twitter financieren met schulden. De multimiljardair zal zelf 21 miljard dollar op tafel leggen. Uit een aangifte bij de SEC blijkt dat hij daarvoor al 4 miljard dollar aan Tesla-aandelen heeft verkocht. Daarnaast heeft hij 13 miljard dollar geleend bij de banken en heeft hij een kredietlijn geopend ten belope van 12,5 miljard dollar. Voor die kredietlijn moet hij wel aandelen in onderpand geven.

Aandelen in onderpand

Volgens CNBC moet Musk een aanzienlijk bedrag in aandelen als onderpand geven om de kredietlijn te kunnen gebruiken. Het zou gaan over zo’n 65 miljard dollar aan aandelen, of een kwart van alle aandelen die hij bezit. In de aangifte bij de SEC staat te lezen dat loan-to-value-ratio voor de kredietlijn maximaal 20 procent mag bedragen. Nog voor het bod van Twitter had Musk al 88 miljoen aandelen van Tesla in onderpand gegeven voor kredietlijnen, hoewel het onduidelijk is hoeveel geld hij al heeft gebruikt van die kredietfaciliteiten.

Volgens onderzoeksbureau Audit Analytics heeft Musk in totaal voor meer dan 90 miljard dollar aan aandelen in onderpand gegeven voor kredietlijnen. Daarmee zit hij op de grootste schuldenberg (met aandelen als onderpand) van alle CEO’s ter wereld. Op de tweede plaats staat Larry Ellison, voorzitter en chief technology officer van Oracle, met 24 miljard dollar aan aandelen in onderpand.

Voldoende grote buffer

Musk beschikt weliswaar over een voldoende grote buffer. Zo blijft hij nieuwe aandelen ontvangen als onderdeel van een optieplan die hij in 2018 samen met Tesla heeft opgesteld. Zijn 170 miljoen aan Tesla-aandelen in volledig bezit, gecombineerd met 73 miljoen aan opties, geven hem een potentieel belang in de wagenproducent van 23 procent, met een geschatte waarde van meer dan 214 miljard dollar. De rest van zijn nettowaarde is afkomstig van zijn belang van meer dan 50 procent in SpaceX en zijn andere ondernemingen.

Musk ontving deze maand nog eens 25 miljoen opties als onderdeel van het plan omdat Tesla zijn prestatiedoelen heeft gehaald. Hoewel Musk de nieuw ontvangen opties vijf jaar lang niet kan verkopen, kan hij ze wel gebruiken voor kredietlijnen.

(lb)

Meer
Lees meer...