Elon Musk doet aanvraag om duizenden internetsatellieten te lanceren

Elon Musk doet aanvraag om duizenden internetsatellieten te lanceren

Elon Musk en zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX hebben een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse overheid om duizenden internetsatellieten te mogen lanceren. Klinkt sci fi, maar de realiteit is dat als we het niet doen, we over een aantal jaren onszelf vastrijden met het internet.

Elon Musk loopt al sinds 2015 rond met zijn plannen voor een satellietnetwerk. Hij gelooft dat de technologie de concurrentie aankan met supersnel glasvezelinternet.

SpaceX wil 4.425 satellieten in een baan om de aarde brengen die dan voor wereldwijde internetdekking zouden zorgen.

Het bedrijf wil in eerste instantie zo’n 800 satellieten lanceren voor beter en sneller internet in de Verenigde Staten. Het heeft daarvoor een aanvraag gedaan bij de Amerikaanse telecomwaakhond FCC.

Google gelooft er in

Om snelle verbindingen mogelijk te maken, wil Musk de satellieten lager laten vliegen dan nu gebruikelijk is. Ze zouden cirkelen op een hoogte van ongeveer 1.200 kilometer.

Het hele project zou volgens Musk 10 miljard euro gaan kosten. Google gelooft alvast in het verhaal, want het is zwaar beginnen investeren in Musk omwille van zijn satellietplan.

Ook Samsung

Musk is niet de enige die aan zo’n satellietnetwerk denkt. Ook Samsung heeft plannen. Het stelde vorig jaar ook al een plan voor om via 4.600 micro-satellieten een globaal internetnetwerk op te zetten.

Zo’n netwerk is wellicht harder nodig dan we vermoeden. Tegen 2028 gaan 5 miljard internetgebruikers op onze planeet er één zettabyte per maand doordraaien. 1 zettabyte is 1.000 exabytes, 1 exabyte is 1.000 petabytes en 1 petabyte is 1.000 terabytes.

Gesponsorde artikelen