Elon Musk stelt vandaag hersenchip voor die je in de toekomst “bovenmenselijke intelligentie” kan geven

Een chip die verlamde patiënten helpt computers en smartphones te gebruiken, die hersenaandoeningen behandelt en wie het wil bovenmensenlijke intelligentie geeft … het klinkt als toekomstmuziek, maar als het van Elon Musk afhangt, is het allemaal niet meer zover af. Het bedrijf Neuralink stelt vandaag zijn eerste hersenchip voor die je brein moet verbinden met een computer.

Dat Elon Musk een dromer is en die dromen ook probeert na te streven, is maar het minste wat je kan zeggen. Met Paypal hielp hij mee aan de ontwikkeling van een nieuw betaalsysteem, Telsa veranderde het beeld van elektronische auto’s voorgoed en SpaceX zorgde voor de eerste private bemande ruimtereis.

Hersenen verbinden met computer

Daarnaast is Musk met nog heel wat andere projecten bezig. Een daarvan is Neuralink. Dat bedrijf focust zich op de ontwikkeling van een zogenaamde BMI, een brain-machine interface. Dat is een kleine chip die met elektroden verbonden wordt met je hersenen en die zo in staat stelt te communiceren met een computer.

Het verre toekomstbeeld van Elon Musk en Neuralink is om “iedereen die het wil bovenmenselijke intelligentie geven” door de hersenen uit te breiden met een computer.

Hersenaandoeningen

In eerste instantie is het doel van Neuralink iets minder futuristisch, maar misschien wel een stuk nobeler. Vannacht – zaterdag 29 augustus – om 0 uur zal het bedrijf via een livestream een update geven over de ontwikkeling van hun eerste hersenchip.

De bedoeling van dat hersenimplantaat is om “allerlei hersenaandoeningen” op te lossen. Zo zou het verlamde patiënten kunnen helpen om met hun hersenen hun smartphone of hun computer te bedienen. Ook mensen met de ziekte van Parkinson zouden ermee geholpen kunnen worden. Bij ratten en apen zouden testen goede resultaten hebben opgeleverd, waardoor Neuralink het nu op mensen wil testen.

Elon Musk over Neuralink

Meer
Lees meer...