“Elon Musk is nu de machtigste persoon ter wereld”

Een journalist van CNN schrijft in een analyse dat Tesla-baas Elon Musk er het afgelopen decennium in geslaagd is om een greep te krijgen op verschillende sectoren die de toekomst van onze economie bepalen.

In de jaren 90 was Musk nog een relatief onbekend persoon in de bedrijfswereld, maar vandaag kent bijna iedereen de rijkste persoon ter wereld. Niemand had ooit durven denken dat een van de medeoprichters van Zip2, een bedrijf dat online stadsgidssoftware aan kranten leverde, zou uitgroeien tot potentieel de machtigste persoon ter wereld.

Musk heeft nu een producent van elektrische wagens (Tesla) en een ruimtevaartbedrijf (SpaceX) in zijn portefeuille. Daar komt heel waarschijnlijk binnenkort met Twitter een socialemediaplatform bij.

Overname Twitter

“Musk is zijn invloed in verschillende sectoren die bepalend zijn voor de toekomst van onze economie aan het vergroten”, schrijft Allison Morrow, journalist bij de Amerikaanse nieuwssite CNN, in een analyse. “Of je hem nu leuk vindt of niet, Musk is niet alleen ’s werelds rijkste persoon, hij is misschien ook wel de machtigste.”

De journalist merkt op dat Musk met Twitter opnieuw een bedrijf in handen zal krijgen dat een niet te onderschatten impact kan hebben op onze toekomst. Met Tesla bepaalt Musk bijvoorbeeld hoe we in de toekomst van punt A naar B zullen raken. Met SpaceX probeert hij dan weer te bepalen hoe ver punt B ligt. Het doel is momenteel om Mars te bereiken.

Impact op onze toekomst

Als hij Twitter in handen krijgt, kan hij mee de publieke opinie bepalen. “Twitter is klein vergeleken met Facebook, maar de waarde ervan ligt in de concentratie van toppolitici en mediafiguren die er hun belangrijkste megafoon van hebben gemaakt”, aldus Morrow. “Twitter bepaalt mee wat er op een bepaalde dag over de tongen rolt. Geen enkel ander platform is er tot nu toe in geslaagd om de impact die Twitter heeft op de publieke opinie te evenaren.”

De speculaties over de comeback van Donald Trump op Twitter is een mooi voorbeeld van hoe Musk zijn stempel kan drukken op de publieke opinie. De voormalige president heeft al aangegeven dat hij geen plannen heeft om terug te keren naar Twitter. Maar Morrow sluit niet uit dat wanneer Trump een gooi doet naar het presidentschap hij alsnog het socialemediaplatform opnieuw in de armen sluit. “Velen achten die kans groot, aangezien een Twitter een goed platform is om zijn boodschap over te brengen”, klinkt het.

“Opmerkelijke prestaties”

“Toegegeven, Musk heeft tot nu toe niet al zijn beloftes kunnen inlossen. Denk bijvoorbeeld aan de technische problemen bij de zelfrijdende wagens van Tesla”, merkt ze op. “Ondanks bepaalde mislukkingen heeft hij opmerkelijke prestaties geleverd. Hij leidt meerdere bedrijven die de toekomst van de wereld kunnen bepalen. En met een vermogen van 257 miljard dollar, volgens Bloomberg, heeft Musk de mogelijkheid en de drive om het wereldwijde discours te beïnvloeden. Twitter kopen is slechts een nieuwe stap in die richting.”

(evb)

Meer
Lees meer...