Elon Musk: “Marskolonies zullen niet voor rijken zijn” maar enkel ticket kost wel meer dan 100.000 euro

Elon Musk: “Marskolonies zullen niet voor rijken zijn” maar enkel ticket kost wel meer dan 100.000 euro

Nu we opnieuw op de rode planeet landen, komt een Marskolonie steeds dichterbij. Elon Musk, CEO van SpaceX, ziet die al verschijnen in de nabije toekomst. Een ticketje richting Mars zal vele honderden duizenden euro’s kosten, maar Musk wil niet gezegd hebben dat enkel de rich and famous voet zullen zetten op Mars. Daar heeft hij een opvallend rationele uitleg voor. 

Zullen wij de eerste kolonie op Mars nog zien? Volgens Elon Musk wel en hij is vast van plan om er mee voor te zorgen dat de eerste aardbewoners een toestel van SpaceX gebruiken om daar te raken. In een interview voor een documentaire van HBO laat Musk ook zijn licht schijnen op wie hij denkt dat er in de kolonie zal huizen.

Gaat Musk naar Mars?

Wil Musk zelf naar Mars? Blijkbaar wel, de CEO van SpaceX, Tesla en The Boring Company schat de kans dat hij zelf één van de eerste kolonisten op Mars wordt, op zo’n 70%. Dat ziet hij nog tijdens zijn leven gebeuren en hij zou er dan ook niet over twijfelen om zelf naar Mars te vertrekken als de mogelijkheid zich stelt.

Deze miljardair gaat als eerste ruimtetoerist naar deep space. Zoveel moet hij ervoor betalen.

Als eigenaar van de technologie, heeft Musk wel wat te zeggen over de haalbaarheid van een missie naar Mars. “We hebben recent een aantal doorbraken gemaakt waar ik heel enthousiast over ben”, zegt Musk, die wel nog toevoegde dat hij écht overweegt om op Mars te gaan wonen. Maar hij denkt niet dat er veel rijke mensen staan te springen om kolonisten op Mars te worden.

Marskolonie niet voor rijke mensen

“Nee, absoluut niet. De kans dat je op Mars doodgaat, is veel groter dan hier op aarde”, klinkt het bij de visionair. Dat wil niet zeggen dat Mars onleefbaar is, maar vooral “de omstandigheden zijn er heel hard. Het wordt hard werken. Je moet de basis nog bouwen en daar kruipt veel werk in. Er zal niet veel vrije tijd zijn. En eens je er dan bent, dan blijven de omstandigheden heel moeilijk.” Geen omgeving waar mensen met veel geld zich typisch bevinden.

Raketten in plaats van taxi’s? Volgens Musk kan het.

Ook de reis naar Mars en eventueel terug, wordt niet evident. “Een hele tijd onderweg in een metalen tube in deep space. Het kan dat je veilig landt, maar het kan ook van niet. En we denken dat je kan terugkeren, maar we zijn het niet zeker. Dat klinkt toch niet als een soort ontsnappingsroute voor rijke mensen? Ik denk het niet.”

Dure vlucht naar Mars

Uiteraard zou een missie naar Mars wel veel geld kosten. Musk hoopt de prijs tot enkele honderdduizenden dollars te beperken. Het zal dus zeker geen tripje worden dat Jan Modaal kan of wil betalen. Maar in termen van ruimtereizen valt dat eigenlijk best mee. SpaceX is dan ook een bedrijf dat sterk inzet op herbruikbaarheid van z’n ruimtereistuigen (zoals de Falcon Heavy, de eerste raket met een payload die grotendeels herbruikbaar is en wiens eerste reis één grote commercial voor SpaceX was).

Maar waarom zou je naar Mars willen, zelfs als je het geld ervoor hebt, als de omstandigheden daar zo slecht zijn? Waarom zou Musk zelf uberhaupt naar Mars vertrekken? “Waarom beklim je bergen? Terwijl je weet dat de kans dat je sterft, heel groot is? Omdat je kan. Omdat het een uitdaging is.”

Gesponsorde artikelen