Elon Musk wil tegen 2030 20 miljoen wagens per jaar produceren: “Waarschijnlijk minstens 10 tot 12 gigafabrieken bouwen”

Centimiljardair Elon Musk zei tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders van Tesla dat het bedrijf fors wil uitbreiden. Tegen 2030 zou het bedrijf maar liefst 20 miljoen wagens per jaar moeten produceren, tien keer meer dan vanaf 2023 wordt verwacht.

Musk zei tijdens de vergadering dat het bedrijf momenteel op schema is om vanaf nu twee miljoen Tesla’s per jaar te produceren. Dat is nog niet genoeg voor de rijkste man ter wereld. Hij zei dat het bedrijf tegen 2030 nog 10 tot 12 Gigafactories wil bijbouwen, die jaarlijks elk anderhalf tot twee miljoen auto’s moeten uitpompen.

Analisten noemen de voorspelling veel te ambitieus, maar Musk beweert dat het best haalbaar is. Hij zegt dat Tesla nu al drie miljoen wagens heeft gemaakt, terwijl dat er tien jaar geleden nog geen 3.000 waren.

Zes fabrieken

Momenteel bezit het bedrijf zes fabrieken, waarvan een in Europa, een in China en vier in de Verenigde Staten (VS). Vooral in de voorbije jaren heeft het bedrijf fors opgeschaald, met de ingebruikname van drie fabrieken die auto’s produceren sinds 2021. Wat moet vermeld worden, is dat in twee van Tesla’s fabrieken enkel batterijen en andere onderdelen worden vervaardigd.

Musk zei tijdens de vergadering dat Tesla mogelijk dit jaar nog een locatie zal aankondigen voor een zevende fabriek. Hoewel daar nog niets over bekend is, vroeg de zakenmagnaat aan de menigte waar het bedrijf de nieuwe fabriek zou moeten bouwen. “Ik krijg veel Canada’s,” zei Musk donderdag. “Ik ben half Canadees, dus misschien zou ik het moeten doen.”

Hoe realistisch zijn de voorspellingen?

Hoewel Tesla volgens Musk op schema is om vanaf nu 2 miljoen wagens per jaar te produceren, zei hij dat in 2022 1,5 miljoen auto’s van de lopende band zullen rollen. Dat is nog altijd meer dan de 1,37 miljoen die analisten voorspelden.

Het bedrijf zal, om dat doel van 2 miljoen wagens per jaar te halen, de productie in de nieuwe fabrieken in Duitsland en de Amerikaanse staat Texas fors opvoeren. Hoe dat er zal uitzien, is nog niet te voorspellen, maar volgens berichtgeving van Barron’s, zusterpublicatie van de Wall Street Journal, zal het bedrijf eenmaal die fabrieken volledig op gang zijn gekomen zo’n 2,1 miljoen wagens per jaar kunnen produceren.

Daarna wil het bedrijf de productie jaarlijks opkrikken met zo’n 50 procent. Om dat te doen, zullen nieuwe fabrieken noodzakelijk zijn. Ter vergelijking: in 2021 produceerde het bedrijf 930.000 auto’s, in 2020 500.000, in 2019 zo’n 367.000 en in 2018 iets meer dan 245.000. Dat is een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 50 procent. Als de groei sinds 2018 jaarlijks 50 procent had bedragen, zou Tesla dit jaar slechts 1,24 miljoen wagens produceren.

(fjc)

Meer
Lees meer...