De plotse ommekeer van Elon Musk: hij wil nu toch Twitter kopen

Volgens het persagentschap Bloomberg wil Tesla-baas Elon Musk alsnog het socialemediabedrijf Twitter kopen. Hij zou volgens enkele bronnen van het persbureau het bestuur van Twitter via een brief op de hoogte gebracht hebben van zijn beslissing.

In die brief zou staan dat Musk uiteindelijk toch bereid is om Twitter over te nemen voor de vooraf overeengekomen prijs van 54,20 dollar per aandeel, oftewel 44 miljard dollar in totaal. De miljardair zou volgens enkele bronnen van Bloomberg het socialemediabedrijf via je een brief op de hoogte hebben gebracht. Het persagentschap heeft Twitter om een reactie gevraagd, maar geen gekregen.

De beleggers reageren alvast positief op het nieuws. Twitter veerde op de beurs zelfs eventjes op met 18 procent. De handel in het aandeel van Twitter is nu wel tijdelijk stilgelegd. Net voor die pauzering noteerde het aandeel bijna 13 procent in de plus en is het daardoor iets minder waard dan 48 dollar, wat ruim 6 dollar onder de overnameprijs is.

Plotse ommekeer Musk

Het nieuws komt dan ook als een verrassing. Eerder wilde Musk nog van de overname afzien, omdat hij vermoedde dat er veel meer valse profielen waren dan Twitter beweerde. Voorts wou het socialmediabedrijf volgens Musk onvoldoende data met hem delen.

Daar kwamen in augustus dan ook nog eens de aantijgingen van Peiter Zatko, Twitters voormalige hoofd van veiligheid, bij. Hij heeft toen Twitter beschuldigd van “extreme, flagrante tekortkomingen” op vlak van veiligheid en de manier waarop het omgaat met gebruikersinformatie. Dat was voor Musk een extra reden om de overname op te blazen. Eind augustus had hij uiteindelijk zijn overnamebod formeel ingetrokken.

Juridische strijd

Het getouwtrek tussen Musk en Twitter leidde tot een rechtszaak met als inzet de (verplichte) overname van het socialemediabedrijf. De rechtszaak in de staat Delaware staat gepland voor 17 oktober. Het is momenteel niet duidelijk waarom Musk nu plots van gedachten is veranderd. De miljardair heeft nog niets laten weten via zijn favoriet socialemediaplatform.

In september hadden de aandeelhouders van Twitter het overnamebod alvast goedgekeurd. Het bedrijf zei toen dat 98,6 procent van de uitgebrachte stemmen voor de deal waren.

Meer
Lees meer...