Elon Musk verdedigt ‘pedo guy’-tweet: “Ik bedoelde gewoon creepy oude man, niet pedofiel”

Elon Musk
GettyImages

Vorig jaar haalde Elon Musk op Twitter uit naar een Britse duiker. Hij verwees naar de man als “pedo guy“. De duiker klaagde Musk aan, dus moest de Zuid-Afrikaan met een verklaring komen. En die heeft hij nu, al is die wel heel bizar.

Elon Musk heeft op dit moment een proces tegen zich lopen over de tweets die hij vorig jaar stuurde. In die bewuste tweets omschreef hij de Britse duiker Vernon Unsworth als “pedo guy en daar liet de duiker het niet bij. Hij sleurde Musk voor de rechter, waardoor de ondernemer zich nu moet verdedigen voor de tweet.

“Pedo guy”

Vorig jaar zat een groep voetballertjes een lange tijd vast in een grot. Ondernemer Elon Musk wilde toen een tandje bijdragen en bedacht een plan om met een mini-onderzeeër de jongetjes uit de grot naar buiten te krijgen. Maar voor dat idee was niet iedereen gewonnen. De Britse duiker Vernon Unsworth omschreef het idee van Musk als een PR-stunt en was van mening dat de Zuid-Afrikaan de jongens niet echt wilde redden, maar enkel publiciteit wilde.

Tweet Elon Musk pedo guy
Twitter elonmusk

Elon Musk, die er sowieso niet voor bekend staat om de meest tactvolle persoon ter wereld te zijn, haalde op zijn beurt uit naar de duiker. Al had hij misschien tot tien geteld voor hij op ‘send’ klikte. Elon Musk stuurde namelijk de volgende woorden de wereld in: “Weet je, je hoeft me de video niet te tonen (een video van de bevrijding van de voetballertjes, die hij in een eerdere tweet vroeg, red.). We zullen één van de mini-onderzeeërs naar Cave 5 sturen, no problemo. Sorry pedo guy, hier heb je zelf om gevraagd.” Musk verwijderde de tweet al snel en verontschuldigde zich ervoor, maar het kwaad was al geschied. En Unsworth deed Musk een proces aan.

“Creepy oude man”

Vernon Unsworth
GettyImages

In een poging om zich te verdedigen laat Musk nu weten dat hij met “pedo guy” niet bedoelde dat de duiker een pedofiel is. Nee, in Zuid-Afrika heeft deze term, zo blijkt, een heel andere betekenis.

Het officiële dossier luidt als volgt: “Mr. Musk verklaart dat ‘pedo guy‘ een gebruikelijk verwijt is, dat tijdens z’n jeugd in Zuid-Afrika gebruikt werd. Het is een synoniem voor ‘creepy oude man’ en bedoeld om iemands uiterlijk en gedrag te bespotten, niet om iemand te beschuldigen van pedofilie.” Het dossier besluit: “Mr. Musk wilde dat zijn woorden gelezen werden als wat ze waren: loutere verwijten.”

Of toch een pedofiel?

Maar in datzelfde statement lijkt Musk zichzelf tegen te spreken. Zo geeft hij bewijzen over waarom Unsworth een “pedo guy” zou zijn. Zo stuurde de ondernemer naar verluidt een privédetective op Unsworth af, die ontdekte dat de duiker een vaste waarde was in Pattaya Beach, Thailand. Een plaats die bekend staat voor prostitutie en kinderhandel. Verder zou Unsworth ook een voorkeur hebben voor jonge Thaise meisjes en zou hij met z’n Thaise vrouw getrouwd zijn toen ze nog een tiener was.

Het team van Unsworth laat alvast weten dat de duiker “een goed man is, wiens daden het leven van dertien mensen hebben gered“. Een langer statement van de tegenpartij zal nog volgen.

Gesponsorde artikelen