Eminem in beroep tegen conservatieve New Zealand National Party omdat ze zijn muziek gebruikt hebben

Eminem in beroep tegen conservatieve New Zealand National Party omdat ze zijn muziek gebruikt hebben

Eight Mile Style, de uitgeverij van Eminem, is naar de Supreme Court in Nieuw-Zeeland getrokken om de uitspraak aan te vechten dat de conservatieve New Zealand National Party Eminem minder geld moet dan eerder verwacht. De partij had een duidelijke rip-off van de Eminem-hit ‘Lose Yourself’ gebruikt voor een campagnespot en dat pikt Slim Shady niet.

In het campagnefilmpje uit 2014 (dat je hiernaast kan bekijken) was een zogenaamde sound-alike track te horen met de naam Eminem Esque.

De New Zealand National Party heeft een commerciële muziekdatabase betaald om het recht te hebben om dat nummer te gebruiken. De tune is met gitaar en drum ingespeeld, maar is naast de instrumentatie bijna identiek aan het origineel.

(Onlangs maakte Eminem zich boos omdat The Punisher van Netflix verdwijnt.)

Van 361.000 naar 135.000 euro

In 2014 sleepte Eight Mile Style de National Party dan ook voor de rechter wegens schending van het auteursrecht. De juristen luisterden in de rechtszaal met hun traditionele, Britse gewaden en pruiken naar beide nummers en gaven Eminem gelijk. Aan de rapper en zijn co-auteurs werd 600.000 Nieuw-Zeelandse dollar, zo’n 361.000 euro, schadevergoeding beloofd.

De National Party ging tegen die beslissing in en in december 2018 werd er beslist dat ze maar 225.000 Nieuw-Zeelandse dollar, of 135.000 euro, schadevergoeding moeten betalen.

(Zo maakte Eminem de rapper Machine Gun Kelly met grond gelijk nadat die opmerkingen over z’n dochter gemaakt had.)

Hoogste rechtsorgaan van het land

De Australische Associated Press bericht nu dat Eight Mile Style dan weer ingegaan is tegen die beslissing en dat het bedrijf van Eminem in februari naar de Supreme Court gestapt is. Of het hoogste rechtsorgaan in Nieuw-Zeeland de zaak zal behandelen, is echter nog niet zeker.

Zo moet er uitgedokterd worden of de claim van Eminem en zijn bedrijf gegrond genoeg is om de hele procedure opnieuw op te starten.

(Hilarisch: deze gast aapt Eminem overdreven na en ’t is pijnlijk accuraat.)

Gesponsorde artikelen