Emma Watson is een feministe, maar opvallend veel jonge vrouwen niét

Net nu enkele bekende koppen, zoals Emma Watson en Joseph Gordon-Levitt, zich inzetten voor feminisme, keren veel jonge vrouwen (en Hollywoodsterren) zich ertegen. Vaak omdat ze niet eens weten wat het woord betekent. 

Enkele dagen geleden gaf Emma Watson (24) een roerende speech over gendergelijkheid in het VN hoofdkwartier in New York. Sinds enkele maanden is ze een UN Women Goodwill-ambassadeur en daarom pleit ze voor gelijkheid tussen man en vrouw. “Geen enkel land ter wereld kan zeggen dat het al gendergelijkheid bereikt heeft. Feminisme is een zeer onpopulair woord geworden, maar waarom? Ik denk dat het mijn recht is dat ik evenveel betaald wordt als een man. Ik denk dat het mijn recht is dat ik evenveel respect krijg als een man”. Maar ook mannen worden aangesproken. Met de campagne HeForShe wil de VN mannen aansporen zich in te zetten voor gelijke rechten. Al meer dan 100.000 mannen wereldwijd tekenden de petitie.

Kort na haar speech dreigden 4Chan leden ook van haar naaktfoto’s met de wereld te delen. “Ze maakt stomme speeches over feminisme, en nu komen haar naaktfoto’s online”, schreef een anoniem lid op de site. Gelukkig voor Emma bleek het om een marketingstunt te gaan. 

Ook mannen steunen feminisme

Niet lang daarna poste Joseph Gordon-Lewitt een filmpje waarin hij het heeft over feminisme. Op de vraag ‘Wat betekent feminisme voor jou?’ antwoordde hij: “Je geslacht mag niet bepalen wie je bent of wat je wil zijn”. Hij kreeg heel wat positieve maar ook negatieve reacties. Die kwamen vooral van mensen die een heel andere definite voor feminisme hadden. 

Blijkbaar linken heel wat mensen feminisme nog steed met mannenhaat en je okselhaar laten groeien. Google en – om even ouderwets te doen – de Dikke Van Dale zeggen iets anders. Zij definiëren feminisme als: gelijke rechten voor mannen en vrouwen.

#WomenAgainstFeminism

Anderen zeggen dat feminisme niet meer van deze tijd is, aangezien mannen en vrouwen al gelijk zijn. Ook werd enkele maanden geleden de Tumblr-pagina ‘Women Against Feminism’ opgericht, die steeds populairder wordt. Vrouwen posten er foto’s met daarop de reden(en) waarom zij tegen feminisme zijn. Deze variëren van: ‘Ik heb feminisme niet nodig omdat ik van mijn man hou’ en ‘Ik maak mijn eigen beslissingen’ naar ‘Niet alle mannen zijn verkrachters’ en ‘Jongens geven me complimentjes. En zijn mannen en vrouwen wel degelijk gelijk? Op vlak van salaris krijgen vrouwen overal ter wereld nog steeds minder betaald dan hun mannelijke collega. In bepaalde landen mogen vrouwen niet met de auto rijden of een opleiding volgen. En zo zijn er nog ontelbaar veel voorbeelden. 

Waarom niet? Omdat ik van mannen hou…

Maar ook Hollywoodsterren spreken zich uit tegen feminisme, zoals Shailene Woodley. Toen haar gevraagd werd of ze een feministe was, antwoordde ze: “Nee, want ik hou van mannen. En ik denk dat het idee om de mannen weg te halen van de macht en vrouwen in de plaats te zetten een slecht plan is. We moeten een balans vinden”. Zelfs nadat verduidelijkt werd dat feminisme niet draait om mannenhaat of machtsovername, bleef de actrice vastberaden. Ook Kelly Clarkson en Carrie Underwood willen geen feministe genoemd worden.

Als deze vrouwen zouden weten wat feminisme werkelijk betekent, zouden ze wel anders piepen. Dringend tijd dus dat het stereotiepe beeld van de mannenhatende feministe wordt doorbroken. 

Gelukkig zijn er ook nog beroemdheden die het woord wél begrijpen. Beyoncé, Miley Cyrus, Ellen Page en Lena Dunham steunen het feminisme.

Meteen kwam een slimmerik op het idee om een parodiepagina aan te maken met katten: Confused cats against feminism.

Bron: The Washington PostTimeHuffington PostUN Women

Meer
Lees meer...