Left Right
scrollTop top

Emma Watson wordt wellicht de bestbetaalde actrice in 2017, maar da’s niks om over te juichen


Emma Watson wordt wellicht de bestbetaalde actrice in 2017, maar da’s niks om over te juichen

Beauty and the Beast levert de ster van de film Emma Watson veel centen op: ze wordt er waarschijnlijk de best betaalde actrice van 2017 mee. Niet slecht voor een vrouw van nog geen dertig die het tot haar persoonlijke missie heeft gemaakt om het glazen plafond te breken. Maar haar nummer-één-positie duidt net aan hoe dik dat glazen plafond nog is.

Emma Watson is al lang geen gewone actrice meer, ze is een fenomeen. VN-ambassadrice en feministe met het appeal van Jennifer Lawrence, maar zonder het love-drama: Watson heeft Harry Potter vér achter zich gelaten. En dit jaar zou ze echt potten gaan breken: Watson zou volgens Forbes de best verdienende actrice van 2017 worden.

Concreet: voor Beauty and the Beast incasseerde Watson een loon van 2 miljoen. Veel, maar ook niet zó veel voor een actrice van haar kaliber. Maar nu de film uitkomt, krijgt ze ook een deel van de winst. In totaal zo’n 15 miljoen dollar, schat Forbes. Dat zet haar in een rechte lijn naar de eerste plaats, waar ze trouwens in 2010 ook al stond.

Dat lijkt meteen goed nieuws voor vrouwen overal, want als Emma Watson bovenaan de lijst staat, dan lijkt dat op z’n minst een stap vooruit voor het feminisme, toch? Alleen, als je kijkt naar de lijst van best verdiende acteurs, dan wordt zo’n top tien van vrouwen vooral deprimerend. Want vorig jaar verdienden de eerste vijf mannen op de lijst nog steeds meer dan de eerste vrouw.

Meer dan de bestverdiende vrouw: de top vijf mannen

Concreet: vorig jaar stond Dwayne ‘The Rock’ Johnson bovenaan. Hij verdiende in 2016 64,5 miljoen dollar, drie miljoen meer dan runner-up Jackie Chan. Nu kan je beargumenteren dat Chan en Johnson vooral véél films produceren, maar ook de rest van de top vijf verdient stevig. Matt Damon verdiende 55 miljoen, Tom Cruise 53 miljoen en Johnny Depp 48 miljoen.

Wie een korte blik werpt op de top vijf bij vrouwen ziet meteen het probleem: zelfs Jennifer Lawrence, die dus vorig jaar bovenaan stond, verdiende slechts (nuja, slechts … ) 46 miljoen. Daarmee stak ze met kop en schouders uit boven Melissa McCarthy, die 33 miljoen op zak mocht steken. Als Watson inderdaad de bestverdienende actrice van 2017 is, lijkt dat dus op een klein feministisch feestje, maar dat is het allesbehalve.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.166.670
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden