Left Right
scrollTop top

Emotionele intelligentie betere voorspeller voor loopsucces dan training


Emotionele intelligentie betere voorspeller voor loopsucces dan training

Sneller lopen en betere races lopen, daar kan je voor trainen, maar of je ook in je doelen slaagt,wordt vooral bepaald door je niveau emotionele intelligentie, zegt een nieuwe studie. Het belang van trainen mag niet onderschat worden, maar kunnen we onszelf allemaal succesvol maken door het gewoon maar hard genoeg te denken? 

Hoe kunnen we voorspellen wie er tijdens races, testen en duurlopen nét dat ietsje harder kan doorduwen? Wie haalt écht het onderste uit de kan? Het zijn niet noodzakelijk de mensen die aan de finishlijn instorten, maar zij die ook tijdens de lange kilometer ertussenin zichzelf kunnen motiveren om toch nog een beetje sneller te gaan, of je net in te houden op het juiste moment.

Wie zijn de doorzetters?

Taaiheid, grit, focus, er zijn honderd manieren om dat beetje extra te benoemen, maar wat is nu het verschil tussen de quitters en de pushers? Volgens een Italiaans onderzoek, uitgevoerd door Enrico Rubaltelli van de universiteit van Padova, is emotionele intelligentie een betere voorspeller voor je succes dan je training.

De onderzoekers deden een multivariabel onderzoek: er werd dus ook naar andere factoren gekeken die je looptijden zouden kunnen beïnvloeden. Maar bij de proefpersonen, zo’n 237 halve marathonlopers uit Verona, bleef één element overeind staan: emotionele intelligentie. De mate van emotionele intelligentie was dus relevanter dan trainingsschema, reeds getrainde tijd en huidige looptijden (check trouwens hier onze tips om het lopen wel vol te houden).

Wat is emotionele intelligentie?

Het is niet evident om emotionele intelligentie zelfs maar te definiëren, de term blijft een concept dat uit new-age tijden lijkt te komen. Ondanks de controverse rond het idee, blijkt wel keer op keer dat mensen met een hogere emotionele intelligentie sowieso meer successen scoren dan mensen die aangeven dat ze, bijvoorbeeld, hun emoties niet met woorden kunnen uitdrukken.

De onderzoekers herhaalden hun research en hebben ‘m intussen ook uitgebreid: de resultaten waren gelijklopend. Beter zelfs: Rubaltelli is systemen aan het ontwikkelen waardoor lopers hun emotionele intelligentie kunnen versterken door bijvoorbeeld aan mindfullness te doen.

Hogere doelen

Een oorzaak voor de correlatie tussen emotionele intelligentie en loopsucces, moeten we volgens de onderzoekers niet zoeken. Zo zijn emotioneel intelligente mensen optimistischer, zetten ze hun doelen hoger (the sky is the limit) en halen ze die doelen ook makkelijker. Ze hebben ook meer zelfvertrouwen in onzekere situaties. Dat leidt dan weer tot betere eindresultaten.

Ook aan het sporten geslagen? Kijk hier naar de meest voorkomende mythes over sporten! Wat we je nu wél al kunnen zeggen, is dat enkel emotionele intelligentie niet volstaat om een goed resultaat te behalen. Want het onderzoek vond plaats bij mensen die ten minste drie keer per week trainden: dat moet je dus ook écht wel doen voor je de halve marathon loopt!

iStock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308