Left Right
scrollTop top

En die willen bij de EU? Dit is wat de Turkse president Erdogan denkt over vrouwen


En die willen bij de EU? Dit is wat de Turkse president Erdogan denkt over vrouwen

De Turkse president heeft tijdens een speech “ter ere” van Internationale Vrouwendag nog eens duidelijk gesteld hoe hij de rol van vrouwen in de samenleving ziet. Als broedmachines, daar komt het zo wel op neer. 

President Erdogan sprak gisteren nog maar eens zijn lof uit over “traditionele familiewaarden”. Volgens de Turkse president is “het liberale concept van economische vrijheid niet zo bevrijdend voor vrouwen als het moederschap”. Of: vrouwen horen thuis aan de haard, bij voorkeur met hun benen open.

Dat moet erg leuk om horen geweest zijn voor zijn publiek, want cynisch genoeg deed Erdogan zijn uitspraken op een congres van vrouwelijke arbeiders in Ankara. “De gedachtegang die het leven beperkt tot economische vrijheid heeft vrouwen ernstig beschadigd. Hoe kan het werk van een moeder worden vertaald naar geld?”, zei Erdogan op het congres, dat werd georganiseerd door de metaalvakbond Turk Metal.

“Vrouwen kunnen niet bevrijd worden door het familiewezen te verwoesten. Hierdoor worden vrouwen blootgesteld aan uitbuiting in elk opzicht” volgens Erdogan. Dat is volgens de Turkse president “al te zien in het Westen, waar de normen en waarden instorten, het concept familie wordt afgezwakt, en bevolkingen krimpen”.

Samenzwering

Tijdens een tweede speech gisteren zei de Turkse leider dat “emancipatie gewoon neerkomt op het onderdrukken van vrouwen”, en dat vrouwen onder zijn bewind “meer vrijheid hebben gekregen, omdat ze nu ten minste een hoofddoek mogen dragen in het openbaar”.

“Sommige kringen associëren Midden-Oosterse samenlevingen, tradities en zelfs geloof alleen met onderdrukking, despotisme en barbaarsheid”, wist Erdogan ook nog te vertellen. Even later kwam hij terug op één van zijn paradepaardjes, namelijk dat anticonceptiemiddelen iets van de duivel zijn.

En dat ze blijkbaar deel uit maken van een gigantische samenzwering tegen het Turkse volk, want “ze zijn niets anders dan een “poging om het Turkse volk te laten uitsterven”. “Al jarenlang wordt er in dit land verraad gepleegd met anticonceptie, onze bloedlijn droogt zo op”, zei hij onlangs nog bij een andere gelegenheid.

Minimum drie, liever vijf klein mannen maken

Erdogan herhaalde ook zijn oproep aan vrouwen om minstens drie kinderen te baren. Meer is beter. Te pas en te onpas, in binnen- en buitenland, roept hij vrouwen op drie, vier, vijf baby’s te baren en gaat hij tekeer tegen abortus. Erdogan wil dat Turkije in 2023 – de republiek bestaat dan honderd jaar – bij de tien grootste economieën ter wereld hoort. Hoe meer Turken, hoe sterker het land, redeneert hij.

Veel aarde zet dat niet aan de dijk. Kregen Turkse vrouwen in 1984 gemiddeld nog 3,9 kinderen, nu is dat gedaald naar 2,07. Erdogan heeft al voorgesteld om abortus en het gebruik van de morningafterpil te beperken, tevergeefs voorlopig, maar vrouwenorganisaties vrezen dat nu politieke oppositie in het land aan het verdwijnen is, die dingen weer snel op de agenda zullen worden geplaatst.

Geweld tegen vrouwen

Ook dat van die normen en waarden, slaat niet echt aan. Er is wel degelijk een correlatie tussen de opkomst van de APK en de politieke islam in Turkije en een toename van geweld tegen vrouwen.

Sinds Erdogan aan de macht is, is het aantal moorden op vrouwen in Turkije ontstellend gestegen: met 1.400%. Er worden tegenwoordig bijna dagelijks vrouwen vermoord in een context van huiselijk geweld in het land. Van alle getrouwde vrouwen in Turkije heeft 38 procent te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Zo’n 90% van de slachtoffers heeft aangegeven geen steun te zoeken bij de politie, omdat het gerecht “vrouwen toch altijd in het ongelijk stelt”.

“Ze was te laat thuis”

Mannen die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel geweld, kunnen doorgaans op sympathie bij rechters rekenen. De zotste argumenten gelden als valabel en leiden tot strafvermindering. Zoals “het slachtoffer droeg een jeansbroek”, “ze was te laat thuisgekomen” of “ik vond een anticonceptiepil in haar sacoche”.

Rechters houden er ook rekening mee wanneer de verdachte zegt dat hij jaloers was, of dat zijn mannelijkheid door het slachtoffer werd aangetast. Daders van seksuele delicten moeten in Turkije doorgaans hun niet volledig uit te zitten. Het is geen uitzondering dat vrouwenmoordenaars na een paar jaar weer vrij komen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…