Left Right
scrollTop top

En weer draaien we de klok wat terug: Trump wil meer atoombommen


En weer draaien we de klok wat terug: Trump wil meer atoombommen

Donald Trump heeft herhaald dat hij het Amerikaanse kernwapenarsenaal wil uitbreiden. Want de VS moet weer koploper worden als het gaat om het aantal kernwapens. Sinds 1982 voerde de VS een politiek om het aantal kernwapens in de wereld te verminderen.

“Ik zou het liefst zien dat geen enkel land kernwapens heeft. Maar als ze er toch zijn, dan moeten wij de meeste hebben”, zei Trump tegen persbureau Reuters.

Als Trump zijn voornemen uitvoert, zou dat een breuk betekenen met het beleid van de afgelopen tientallen jaren. Eén van Trumps voorgangers, president Ronald Reagan, stelde in 1982 voor het aantal kernwapens juist gestaag te verminderen, om de wapenwedloop met de toenmalige Sovjet-Unie te stoppen.

START

Negen jaar later tekenden de VS en Rusland er voor het eerst een verdrag over, het Strategic Arms Reduction Treaty (START).

Barack Obama en zijn toenmalige Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev tekenden in 2010 in Praag een nieuw verdrag om het aantal operationele kernwapens en het aantal lanceerinstallaties verder te verminderen. Beide landen hebben afgesproken om aan het einde van de looptijd, in 2020, nog maximaal 1.550 inzetbare kernkoppen te hebben. Dat zijn er nog altijd ruimschoots voldoende om de wereld te vernietigen.

Maar volgens de Amerikaanse Arms Control Association bezit de VS momenteel nog 7.100 nucleaire wapens, Rusland 7.300 en hebben de landen in plaats van af te bouwen de jongste jaren vooral miljarden gepompt in het moderniseren van hun kernarsenaal.

Als Amerika meer kernkoppen wil hebben dan is dat dus in strijd met het huidige START-kernwapenverdrag. In het verdrag is onder andere vastgelegd dat vanaf februari 2018 beide landen hun nucleaire wapenarsenaal tien jaar op hetzelfde niveau moeten houden en dus niet mogen uitbreiden.

Maar, weet hij wel …

Trump heeft eerder, tijdens zijn campagne, al laten weten dat hij dat verdrag nadelig vindt voor de VS. Maar het is maar de vraag of hij toen wist waar hij het over had.

Putin zou Trump al tijdens zijn eerste telefoongesprek met Trump gewezen hebben op de mogelijkheid om START meteen met vijf jaar te verlengen. Toen zou volgens verschillende bronnen in het Witte Huis Trump de hoorn neergelegd hebben om zijn adviseurs te vragen wat het verdrag inhoudt.

Trump zei vorig jaar tijdens het derde debat met zijn rivaal Hillary Clinton dat New START voor Rusland gunstiger uitpakt dan voor de VS. Hij beweerde toen dat Rusland kon doorgaan met het produceren van kernwapens, terwijl de VS dat niet mocht. Maar dat werd toen direct door Amerikaanse media als onjuist afgedaan.

Trumps eigen minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei trouwens voor zijn benoeming tegen een Senaatscommissie dat hij het verdrag steunde en dat het belangrijk was om Rusland aan de gemaakte afspraken te houden.

Titanic

Trump heeft zich in het verleden verschillende keren erg fatalistisch uitgesproken over kernwapens. En daarbij was zijn standpunt altijd: zo lang de wapens er zijn, zal vroeg of laat iemand ze gebruiken. Zo zei hij in een interview met Glenn Plaskin dit:

“I’ve always thought about the issue of nuclear war; it’s a very important element in my thought process. It’s the ultimate, the ultimate catastrophe, the biggest problem this world has, and nobody’s focusing on the nuts and bolts of it. It’s a little like sickness. People don’t believe they’re going to get sick until they do. Nobody wants to talk about it. I believe the greatest of all stupidities is people’s believing it will never happen, because everybody knows how destructive it will be, so nobody uses weapons. What bullshit.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  62.721.553
 • Aantal
  doden
  1.459.224
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  576.599
 • Aantal
  doden
  16.547