En weer één van Trumps mannetjes weg: minister van Volksgezondheid stapt op om schandaal vlieggedrag

En weer één van Trumps mannetjes weg: minister van Volksgezondheid stapt op om schandaal vlieggedrag

De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Tom Price is opgestapt. Price lag onder vuur vanwege het onrechtmatige gebruik van dure privévliegtuigen en militaire toestellen voor werkbezoeken. Nadat naar buiten was gekomen dat Price op kosten van de belastingbetalers vliegtuigen charterde, is ook het vlieggedrag van andere kabinetsleden onder de loep komen te liggen.

President Trump was helemaal niet blij met de actie van Price en liet dat binnenskamers en publiekelijk blijken. De president heeft zijn achterban juist beloofd dit soort praktijken uit te bannen. Hij accepteerde het ontslag van Price, heeft het Witte Huis laten weten.

Kabinetsleden in de Verenigde Staten zijn in de meeste gevallen verplicht om commerciële vluchten te boeken voor werkgerelateerde reizen.

24 keer sinds mei

Price, afkomstig uit de staat Georgia, zou sinds mei zeker 24 keer hebben gekozen voor een privévliegtuig. Die kosten lopen volgens Politico, dat de zaak aan het rollen bracht, op tot 300.000 dollar (250.000 euro). De kosten van meerdere reizen met militaire toestellen zouden zelfs meer dan 500.000 dollar (420.000 euro) bedragen.

Het departement van de inmiddels opgestapte minister verdedigde de reisbeslissingen door te zeggen dat die gemakkelijker waren dan commerciële vluchten. Price heeft overigens beloofd 52.000 dollar (44.000 euro) terug te betalen.

De Republikein werd in februari benoemd tot minister van Volksgezondheid, met de taak om onder meer Obamacare te ontmantelen. Zijn nominatie voor de functie was niet onomstreden. Price zou volgens de Democraten valse verklaringen hebben afgelegd over zijn handel in aandelen in bedrijven in de gezondheidszorg.

Memo

Direct na het aftreden van Price heeft het Witte Huis een memo naar overheidsinstanties en -diensten gestuurd waarin staat dat commerciële lijnvluchten de norm zijn, ook voor hoge ambtenaren. Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan van deze regel worden afgeweken en het gebruik van een privévliegtuig moet voortaan vooraf worden goedgekeurd door Trumps stafchef.

Price is het eerste kabinetslid dat opstapt. Eerder vertrokken al wel een pak hoge adviseurs en stafleden van de president, die allemaal werkzaam waren in het Witte Huis.

Nadat naar buiten was gekomen dat Price op kosten van de belastingbetalers vliegtuigen charterde, kwam ook het vlieggedrag van andere kabinetsleden onder de loep te liggen.

Er zijn onder meer vraagtekens geplaatst bij het gebruik van privévliegtuigen, militaire toestellen of regeringsvliegtuigen door minister van Financiën Steve Mnuchin, de baas van de milieudienst EPA Scott Pruit en de minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke.

Gesponsorde artikelen