Energieatol voor kust is dood en begraven: “Veel te duur voor de energiegebruikers”

Energieatol voor kust is dood en begraven: “Veel te duur voor de energiegebruikers”

Het energieatol dat voor de kust in de Noordzee zou worden gebouwd ’s nachts om elektriciteit uit windenergie op te slaan, is definitief gestrand. “Veel te duur voor de energieconsumenten, dat project passeert gewoon niet”, is te horen bij verschillende bronnen binnen de federale regering . Die zijn zeer formeel: “Het eiland komt er niet.”

Het moest het eerste energieatol ter wereld worden, op de Wenduinebank voor de Vlaamse kust, zo’n 5 kilometer in zee. Een ringvormig eiland met in het midden een bassin dat tot 25 meter zou uitgegraven worden, tot op de Boomse kleilaag, die als ondoordringbare waterdichte bodem kan dienen.

Als het bassin van dat eiland leeg is, zou men dan energie opwekken door het vol te laten lopen met omliggend zeewater. De turbines die daardoor gaan draaien leveren zo’n 3 uur lang 700 MW elektriciteit op – ter vergelijking, de kleinere kerncentrales van Doel wekken zo’n 500 MW op. ’s Nachts zou dan de overtollige energie van de windmolens gebruikt worden om het eiland weer leeg te pompen. Overdag loopt het dus vol, ’s nachts wordt het leeggepompt.

Het eiland wekt dus zelf geen energie op, het houdt die bij en lost ze op moment dat we stroom nodig hebben. Een kunstmatig meer in Coo wordt nu al gebruikt om hetzelfde te doen. Het project zou het pad effenen voor mogelijks een hele reeks kunstmatige eilanden voor de kust.

Extratje voor op de electriciteitsfactuur

Het is een dossier dat in de vorige coalitie stevig getrokken werd door de toenmalige minister van Noordzee, Johan Vande Lanotte (sp.a). Die maakte zich sterk “dat het eiland geen euro overheidsgeld zou krijgen”. Maar iemand moet natuurlijk wel de factuur betalen, zo’n 800 miljoen tot 1,2 miljard euro. Plus nog de onderhoudskosten voor het eiland, zo’n 6 tot 8 miljoen per jaar.

Het zou Elia zijn, de distributeur van elektriciteit, die de bedragen moet ophoesten. “Zo komt het natuurlijk wel bij de belastingbetaler terecht, die gaat dat voelen in z’n energiefactuur, in het stukje distributiekosten. Dat kan voor ons niet, we gaan de energiefactuur niet nodeloos verzwaren om een prestigeproject te laten doorgaan”, zo zegt een hoge regeringsbron. Een ander bevestigt formeel: “Het dossier komt er niet.”

Elektriciteit wordt zo veel te duur

Eerder had de huidige staatssecretaris Bart Tommelein (Open Vld) het eiland enthousiast bekeken, maar de laatste weken had ook hij al duidelijk kritische geluiden laten horen. Vorige week nog stelde hij zeer expliciet: “Ik ga geen atol voor de kust leggen omwille van het prestige.”

Tommelein verbond toen meteen stevige voorwaarden aan het atol: er moet uitgemaakt worden of we die extra opslagcapaciteit wel nodig hebben. En hij wil zeker zijn dat het wel rendabel is: “Het moet onderzocht worden of de prijs van de elektriciteit niet zal stijgen door zo’n project, ik vind dat essentieel. Want de overheid zal dit, in tegenstelling tot de windmolenprojecten, niet subsidiëren.” Die voorwaarde lijkt dus niet haalbaar, want achter de schermen stelt de regering dat die prijs wel degelijk gaat stijgen. En tenslotte schermt Tommelein ook nog met de milieu-effecten: “Als de atol slecht is voor het milieu, dan komt het er niet.”

Begin 2014 liet Vande Lanotte de federale regering het ruimtelijk plan voor de Noordzee definitief goedkeuren. Daardoor werd de weg vrijgemaakt voor de bouw van het eiland. Volgens Vande Lanotte en DEME, het baggerbedrijf dat achter de bouw van het eiland zit, hadden de vergunningen er dit jaar en in 2016 moeten komen. Maar de nieuwe regering is dus niet van plan die vergunningen af te leveren, waardoor het eiland er niet komt.

Gesponsorde artikelen