Left Right
scrollTop top

Energieboost nodig? Dan moet je blijkbaar een koffiedutje doen


Dutje Koffie Koffiedutje
© Pexels

Twijfel je tussen een kopje koffie of een dutje? Wat als we je vertellen dat de combinatie dé lifehack zou zijn om je meer energie te krijgen? ‘Koffiedutjes’ klinken eigenlijk helemaal niet logisch want het is meestal het één of het ander. Nu wordt het wel een beetje tricky, voor een energieboost zou je eerst een kopje koffie moeten drinken en dan gaan slapen. 

Een koffiedutje is precies zoals het klinkt: je drinkt een kopje en dan ga je gelijk een dutje doen. Het klinkt erg tegenstrijdig, maar het is wel logisch: cafeïne begint pas na 30 minuten te werken. Daarom is het ideaal om koffie te drinken voor een powernap, want je dutje zal dan ook niet te lang duren. Zalig om 2 uur later niet verward wakker te worden met het idee van: “Waar ben ik? Wie ben ik? Welk jaar zijn wij?”. De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je op tijd wakker wordt en de powernap zal zorgen dat je terug alert bent.

Powernap

Het is zeker geen fabeltje: powernaps zijn gezond en kunnen een groot verschil maken. Het is al verschillende keren bewezen dat een dutje zorgt voor een verfrissing van lichaam en geest. Er zijn natuurlijk wel enkele zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Dutjes mogen niet langer dan 30 minuten duren, vandaar dat je eerst een kopje koffie moet drinken. Het beste tijdstip om een dutje te doen is tussen 2 en 3 uur ’s middags.

Onderzoek

Er zijn al enkele studies die het concept ondersteunen. Een onderzoek uit 1997 dat in het tijdschrift Psychophysiology werd gepubliceerd, toonde aan dat koffiedutjes effectief waren. Deelnemers werden gesplitst in twee groepen. De ene groep dronk 200 mg cafeïne (een normale kop koffie bevat 90 tot 150 mg cafeïne) en deed nadien een dutje terwijl de andere groep enkel koffie met cafeïne kreeg en een placebo. Nadien moesten ze een gesimuleerde rijtest doen. Je kan het waarschijnlijk al raden: groep één was veel alerter dan de tweede groep.

Word jij een koffiedutter?

Als je werkschema en sociaal leven het toelaat, zou je het zeker eens moeten proberen. Door een koffiedutje te nemen, zorg je er ook voor dat je niet te veel cafeïne drinkt en ’s avonds makkelijker in slaap valt. De algemene vuistregel is om cafeïne minstens zes uur voor bedtijd te vermijden.

Onthoud vooral dat je voor het dutje slechts één kopje koffie moet drinken. Daarnaast zou je waarschijnlijk vanzelf wakker worden, maar zorg toch dat een wekker afgaat na 15 tot 30 minuten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...