Energiepremie van 196 euro per maand verlengd tot eind maart

Het is nu helemaal zeker: de regering-De Croo verlengt de premies die de energiefactuur van de brede middenklasse wat moet verzachten.

Aanvankelijk was de premie van 196 euro (61 euro voor elektriciteit plus 135 euro voor aardgas) alleen voor de maanden november en december voorzien. Maar in de zopas afgeklopte begroting wordt de maatregel verlengd tot einde maart, zodat de hele winter overbrugd wordt.

Ook de verlaagde btw-tarieven op energie blijven behouden. Mochten de energieprijzen fors dalen, gaan de accijnzen ter compensatie wel omhoog, om zo de fiscale inkomsten te stabiliseren.

Overwinstbelasting

Dat alles kost natuurlijk handenvol geld, maar aan de inkomstenzijde is de regering het eens geraakt over de “overwinstbelasting” op energiebedrijven. Die taks op uitzonderlijke winsten is een component van een reeks bijdragen die van de energiesector verwacht wordt.

Het gaat ook om solidariteitsbijdragen van de petroleumsector, een eenmalige bijdrage van gasnetbeheerder Fluxys en de reeds bestaande jaarlijkse bijdrage van de nucleaire sector. Dat alles moet circa 3 miljard euro in het laatje brengen.

Meer
Lees meer...