Enkel voor buitenlanders: Nieuw-Zeeland verdubbelt huur van hutjes in natuur, maar voor lokale kinderen blijft het gratis

Enkel voor buitenlanders: Nieuw-Zeeland verdubbelt huur van hutjes in natuur, maar voor lokale kinderen blijft het gratis

‘Travelpeople’, opgelet! Als je van plan bent om op trektocht te gaan door Nieuw-Zeeland, moet je binnenkort dubbel zoveel als de locals betalen om de hutjes en campings langs de ‘great walks’ te mogen gebruiken. Zo hoopt de regering meer geld te kunnen pompen in het onderhoud en het massatoerisme tegen te gaan.

De Nieuw-Zeelandse regering gaat toeristen dubbel zoveel aanrekenen voor het gebruik van faciliteiten langs de vele wandelroutes in het land. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Een opmerkelijke move van Wellington, want de adembenemende natuur daar is één van dé trekpleisters voor toeristen. Onder andere de populaire Milford Track wordt aan de maatregel onderworpen. Die staat bekend als één van de mooiste routes ter wereld.

In een eerste fase gaat het om een testperiode, die vanaf oktober ingaat. Er wordt ook informatie beloofd over de concrete effecten van de prijsverdubbeling.

“Eerlijk prijssysteem voor Nieuw-Zeelanders”

Minister van Natuurbescherming Eugenie Sage (Green) verdedigt de beslissing: “De negen great walks van Nieuw-Zeeland zijn eersteklas, gaan langs unieke en spectaculaire landschappen en zijn een magneet voor internationale bezoekers. Het is ook een manier om een eerlijk prijssysteem voor Nieuw-Zeelanders op te zetten en te behouden.”

2,28 miljoen euro niet genoeg voor onderhoud

Het departement van Natuurbescherming investeert momenteel meer in het onderhoud van de great walks dan er binnenkomt aan inkomsten. Elk jaar haalt de regering zo’n 3,8 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar of 2,28 miljoen euro uit de huur van de faciliteiten langs de routes, maar dat is blijkbaar dus niet genoeg.

“Het departement hoopt een extra 2,9 miljoen (Nieuw-Zeelandse, red.) dollar (1,74 miljoen euro, red.) binnen te halen tijdens de testperiode zonder het aantal boekingen en bezoekers significant naar beneden te halen”, zegt Sage nog. “De hogere prijzen voor accommodatie zouden buitenlandse toeristen ook kunnen aanzetten om te kiezen voor de routes, die minder bezocht worden en waarvoor de prijs hetzelfde blijft.”

Volle pot voor buitenlandse kinderen

De huur van hutjes wordt voor internationale bezoekers van de Milford Track opgetrokken tot 84 euro per nacht, ook voor kinderen. Voor de Kepler en Routeburn route wordt dat 78 euro per nacht en voor de Abel Tasman Coastal Walk 45 euro per nacht. Nieuw-Zeelanders die de Milford Track bewandelen betalen daarentegen 42 euro per nacht. Voor de Kepler en Routeburn route blijft dat 39 euro per nacht en voor de Abel Tasman Coastal Walk 45 euro per nacht. In tegenstelling tot kinderen uit het buitenland, moeten Nieuw-Zeelandse minderjarigen niks betalen.

Vijf miljoen bezoekers tegen 2023

Er wordt verwacht dat er tegen 2023 elk jaar vijf miljoen internationale bezoekers naar Nieuw-Zeeland zullen komen. De toerismesector draagt jaarlijks rechtstreeks zo’n 8,8 miljard euro bij tot het bruto nationaal product van het land en onrechtstreeks zo’n 6,77 miljard euro.

De regering, die geleid wordt door het linkse Labour, hoopt het winstbejag in de sector tegen te gaan. De partij stelt zelfs een “toeristentaks” voor van 15 euro die betaald moeten worden aan de grens. Of dat er effectief van komt, valt nog af te wachten.

Gesponsorde artikelen