Left Right
scrollTop top

R.I.P. Ennio Morricone: 5 essentiële soundtracks


Ennio Morricone essentiële tracks
© EPA

Ennio Morricone, de legendarische filmcomponist, is overleden op 91-jarige leeftijd. De Italiaan was vooral bekend omwille van zijn soundtracks voor spaghettiwesterns, maar die term haatte hij zelf. Ondanks het feit dat Morricone erg uiteenlopende muziek maakte, in totaal voor meer dan 500 films en televisieprogramma’s, sleepte hij altijd de reputatie van ‘westerncomponist’ met zich mee. Hier zijn 5 soundtracks van Ennio Morricone die je écht gehoord moet hebben.

1. The Good, The Bad and The Ugly (Main Theme)

Morricone werd in 1966 wereldberoemd met zijn soundtrack voor The Good, The Bad and The Ugly, een film van de Italiaanse filmregisseur Sergio Leone. Die zei dat de muziek van Morricone voor zijn westerns “essentieel” is en “de acties en gevoelens beter overbrengt dan de dialoog”.

Deze film was het eerste werk van het triumviraat Sergio Leone (regisseur), Clint Eastwood (acteur) en Ennio Morricone (filmcomponist). De score van de film werd in 2009 opgenomen in de Grammy Hall of Fame.

2. Days of Heaven (Harvest)

Days of Heaven is de tweede film van de alom geprezen regisseur Terrence Malick. In 1978 met Malick in zee gaan, is wellicht één van de beste beslissingen uit de carrière van Morricone. De film, met Richard Gere en Brooke Adams in de hoofdrollen, won de Academy Award voor ‘Beste Cinematografie’ en Morricone werd voor het eerst genomineerd voor een Oscar voor ‘Beste Originele Soundtrack’.

3. Once Upon a Time in America (Childhood Memories)

Ook in 1984 ging Morricone met Leone in zee voor diens laatste film, Once Upon a Time in America. Het verhaal gaat over twee joodse gangsters, gespeeld door Robert De Niro en James Woods, die opgroeien in New York. Net als The Irishman speelt de film zich af in verschillende perioden: de jaren ’20, de jaren ’30 en de jaren ’60 van de 20e eeuw.

De track Childhood Memories, die Morricone voor de film componeerde, werd één van de bekendste uit zijn carrière, allemaal dankzij de iconische panfluit-intro.

(Regisseur Martin Scorsese brengt volgend jaar western uit met Leonardo DiCaprio en Robert De Niro.)

4. The Mission (Gabriel’s Oboe)

Mede dankzij het emotionele stuk Gabriel’s Oboe van Morricone werd The Mission uit 1986 een gigantisch succes. Regisseur Roland Joffé won zelfs een Oscar voor de film. Het verhaal speelt zich af in het Latijns-Amerika van de 18de eeuw. In de hoofdrol hebben we Robert de Niro en Jeremy Irons. Het verhaal gaat over een Spaanse missionaris die zich een weg baant door de jungle. Vooral de tegenstelling tussen de westerse wereld en de inheemse culturen wist Morricone meesterlijk auditief weer te geven met respectievelijk klassieke muziek en tribale drums.

5. The Hateful Eight (L’Ultima Diligenza per Red Roc)

(De tevreden glimlach van Tarantino rond 6:15 in dit filmpje is simply perfect.)

In 2015 keerde Morricone terug naar het genre waarvoor hij het meest bekend is met de western The Hateful Eight van regisseur Quentin Tarantino. Met zijn soundtrack wist Morricone een ongemakkelijke, knagende sfeer op te roepen die tegelijkertijd goed past bij de uitgestrekte landschappen die we in de film te zien krijgen. Morricone ontving voor zijn werk de Oscar voor ‘Beste Soundtrack’.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…