Enorme generatiekloof verscheurt de UK: slechts 24% jongeren stemde voor een Brexit

Enorme generatiekloof verscheurt de UK: slechts 24% jongeren stemde voor een Brexit

Of ze gisteren een stevig feestje hebben gehad of niet, veel jonge Britten ontwaken na het referendum met een kater. Meer nog dan de uitslag, is de generatiekloof in Groot-Brittannië misschien wel dé verrassing. Het verschil in stemgedrag tussen jong en oud is enorm. Vooral voor Britse jongeren is het een zwarte dag, want velen stemden massaal voor blijven. Zij moeten nu tot het einde van hun bestaan leven met een beslissing waar ze tegen zijn.

Een serieuze kater voor veel Britse jongeren. Want volgens een peiling stemden 64% van de jongeren tussen 18-24 jaar om in de EU te blijven. Slechts 24% was voor een exit. De cijfers spreken voor zich en zijn duidelijk: de toekomst van het land moet nu verder met een resultaat dat ze niet willen. Zij zullen er bovendien het langst mee moeten leren leven, zo’n 69 jaar. En niet alleen zij, ook hun kinderen, kleinkinderen,… Dus waarschijnlijk geen Erasmus meer of andere reizen naar Europa.

De oudere Britten kunnen op hun beide oren slapen. De meerderheid van de + 65-jarigen stemden voor een exit. Of ze er lang van kunnen genieten? Nee, niet echt. Gemiddeld amper 16 jaar.

Lang zullen ze leven …

Na de schok de realiteit dus. Veel jonge Britten, die massaal ‘Remain’ stemden, moeten voortaan leven in een land dat onafhankelijk van de Europese Unie verder gaat. In een land waar het verschil tussen stemgedrag in leeftijd immens is.

Los van de financiële gevolgen kan het voor veel jongeren een afkeer teweegbrengen van de politiek, want ze worden niet gehoord. En net die jongeren zijn de toekomst van een land zoals Groot-Brittannië. Hun stem werd letterlijk en figuurlijk genegeerd, maar dat is logisch in een democratie natuurlijk, waar de meerderheid beslist over een toekomst. Een toekomst waar veel Britse jongeren niet voor hebben getekend.

Gesponsorde artikelen