Enquête nachtleven Gent: feestvierders willen verkeersvrije Overpoortstraat met terrasjes

Enquête nachtleven Gent: feestvierders willen verkeersvrije Overpoortstraat met terrasjes

Eind vorig jaar organiseerden Horeca Oost-Vlaanderen en de vzw Gentse Tappers een enquête om de situatie in de Overpoortstraat in Gent te evalueren. Zo’n zeshonderd mensen spraken zich uit over hun uitgaansgewoonten en eventuele verbeterpunten voor de straat. Wat kunnen we concluderen? Studenten en feestvierders willen van de Overpoort liefst een veilige en sfeervolle uitgaansbuurt maken. Ze willen een verkeersvrije Overpoortstraat met terrasjes.

De resultaten van de enquête geven interessante inzichten in het nachtleven van feestende Gentenaren. Zo gaat zes op tien respondenten minstens één keer per week uit in de Overpoort, bij 23 procent is dat zelfs twee keer per week. Dat laten Horeca Oost-Vlaanderen en de Gentse Tappers weten in een persbericht.

Maar uitgaan kost ook centjes: de helft van de respondenten geeft tussen 10 en 30 euro uit tijdens een nachtje stappen. Bij zo’n 20 procent van de respondenten is dat zelfs minstens 50 euro.

Midnight snack

Van al dat boozen krijg je natuurlijk honger. Ongeveer 70 procent van de feestvierders gaf aan geregeld iets te eten in de Overpoort. De meerderheid, zo’n 60 procent, besteedt daar 5 tot 10 euro aan. Voor een derde van de studenten en nachtuilen mag zo’n nachtelijke snack maar maximum 5 euro kosten.

Verbeterpunten

Bijna de helft van de feestvierders had meteen verbeterpunten klaar voor de Overpoort. De belangrijkste thema’s: veiligheid, het betaalbaar houden van het uitgaan en de buitenbeleving in de straat.

“We streven er met de ganse Overpoort al lang voor om de straat volledig verkeersvrij te maken, en er dus ook taxi’s en Lijnbussen te weren”, zegt Tim Joiris, voorzitter Horeca Oost-Vlaanderen en de Gentse Tappers. “We zien de populariteit van ‘buitenbeleving’ in een aantal Europese steden met nightlife-concentratie sterk stijgen, het lijkt me dan ook logisch dat frequente Overpoort bezoekers dezelfde wens hebben.”

Gesponsorde artikelen