Epica in vuur en vlam

Epica in vuur en vlam

Epica is één van die weinige metalbands die op het punt staan de wereld te veroveren. Met een nieuw album onder de arm lijken de kansen op succes alleen maar groter te worden. Het geheim van hun succes? Epica speelt alle troeven uit, en dat de knappe frontdame Simone Simons daar iets mee te maken heeft, valt niet te ontkennen.

Op woensdag 30 april gaat de 013 in Tilburg op haar grondvesten daveren, zoveel is zeker. Epica stelt er die dag hun nieuwe plaat voor en dat gaat klinken als een bel. Door de zwangerschap van Simone was het na de fenomenale jubileumshow in Eindhoven (Retrospect) even stil rond de band, maar dat leek alleen maar zo. De band bracht een live dvd op de markt en geheel op de achtergrond was Epica bezig met de opnames van The Quantum Enigma, een staaltje muzikaliteit van de bovenste plank. Heel wat metalen tongen praten nu al over ‘het album van het jaar’ en ze zouden wel eens gelijk kunnen krijgen. The Quantum Enigma is ongetwijfeld opnieuw een stap voorwaarts en zeer waarschijnlijk het begin van een grenzeloze internationale verovering.Maar wat maakt Epica nu zo vernieuwend? Is het genre al niet voldoende uitgemolken door bands als Within Tempation, Nightwish en Evanescence? Wel, ik dacht het niet. Al sinds het prille begin heeft het zestal hun stempel weten te drukken in het wereldje der gitaren. Simones knappe verschijning zal daar wel voor iets tussen zitten, maar er ligt veel meer aan de grond van het succes van Epica. Deze Nederlanders (en Belgen, want gitarist Isaac Delahaye woont in Ieper) maken veruit de beste symfonische metal die je in je hele leven hebt ervaren. Het geluid dat elk individueel instrument produceert komt op ieder album steeds krachtiger en overtuigender tot haar recht. Neem daar dan de zeemzoete (doch geweldig krachtige) sopraanstem van Simone bij en je hebt een pracht van een huwelijk.

Dat het voor Epica nog lang niet ophoudt, blijkt al snel wanneer je het tourschema van de band bekijkt. Deze zomer schitteren ze op Pinkpop, Novarock, Pukkelpop, Parkpop en daarnaast staan er nog heel wat uitgebreide tourdata gepland in Europa en Amerika. Het lijkt maar niet op te houden. Dat kunnen we echter alleen maar toejuichen, want ook live staat Epica als een huis. Vuur, rook, vuurwerk, decor, special guests, enz. Van dit alles krijg je een overdosis wanneer de band op het podium van katoen geeft. Alles voor de fans en dat is iets dat deze vrolijke rockers al tien jaar lang siert. 

Alle foto’s door Tim Tronckoe.

Gesponsorde artikelen