Equal Idiots & EME waren fantastisch op het ONE festival te Haacht

Equal Idiots & EME waren fantastisch op het ONE festival te Haacht

Op het One Festival staan meestal iets onbekendere bands, maar met bakken vol potentie. Leuk om later op te scheppen dat jij bij de eerste was om ze te ontdekken.

EME (Emeraude Kabeya)

Eerst en vooral willen we EME voorstellen. Want ze is voorlopig nog wat onbekend en we vinden dat redelijk onterecht. EME is een geweldige souldiva en zag 25 jaar geleden het levenslicht in Congo (Kinshasa).

Ze verhuisde als kleuter naar Leefdaal in het Leuvense..Het is echter een publiek geheim dat er in Leefdaal iets speciaals in het water wordt vermengd, want er woont daar nog een Souldiva: Selah Sue!

We hadden EME al in Het Depot zien optreden op een Afrikaanse nacht en ook toen viel ze ons op met haar betoverende soulstem, die teder en krachtig is tegelijkertijd.

Voor een dame die nog niet zo lang bezig is waren we echt wel verrast van het professionalisme dat Emeraude en haar band aan de dag legden. Ze gaven zich volledig, ook al was de tent niet helemaal volgelopen.

Het nummer Oh Boy was bloedmooi en zou ik heel graag nog eens terughoren. En toen ze het nummer (Take Off ) That Shirt zong waren we helemaal mee..We hebben onze shirt wel aangehouden, kwestie van niet iedereen de tent uit te jagen. En ja, recensenten moeten ook aan hun imago denken .

EME Heeft in 2015 Rockvonk gewonnen en is ook ingeschreven voor de Nieuwe Lichting van Studio Brussel. We wensen haar alle succes. Ben je in de buurt als ze ergens een concertje geeft? Wip dan eens binnen, ’t ’is de moeite!.

Emeraude, het is tijd voor een EP.

Tot ergens onderweg .

Equal Idiots

We volgen deze band toch all een tijdje, en wat ons betrof kon er geen enkele band tippen aan het niveau dat Equal Idiots ten toon spreidde in de finale van de Nieuwe Lichting van Studio Brussel.Ze wonnen dan ook geheel terecht.

Thibault vertelde me dat ze tijdens de Nieuwe Lichting een cover moesten spelen. In hun geval werd dat Ca Plane Pour Moi van Plastic Bertrand. Toen we die voor de eerste keer hoorden gingen we overstag. Bekijk de clip en je weet wat je mag verwachten van het concert.

Equal Idiots worden vergeleken met Black Box Revelation en dat klopt ook wel, maar toch zijn er enkele verschillen. Ze hebben natuurlijk nog niet de ervaring van die twee andere rotten, maar wat een energie!

Ze bestormen het podium, laten weinig ruimte voor rust en Thibault (de Rosse) walst over het podium schuddebollend en met zijn tong uit de mond. Ze brengen een soort garagerock, aan de stevige kant.

Pieter, de drummer, moet trouwens niet onderdoen, ramt op zijn drum met als enig doel toch minstens één drumstick naar de eeuwige muziekvelden te sturen en de interactie tussen die twee is aandoenlijk .

Als je deze band hebt gezien dan weet je dat er zelden een naam zo passend was als die van hen. Op het podium allebei knettergek, maar achteraf als ik met Thibault een babbeltje deed bleek die heel minzaam en bleef geheel onverwacht geen ADHD te hebben.

De fans Van Black Box Revelation zullen het niet graag horen, maar als totaalpakket vind ik Equal Idiots beter. Niet dat wij de wijsheid in pact hebben natuurlijk en recensenten hebben even vaak ongelijk als dat ze de nagel op de kop tikken, maar we willen het toch even gezegd hebben.

Zelden ben ik zo zeker geweest dat een band op termijn een topper wordt, gewoon omdat ze plezier hebben in wat ze doen. Ze weten duidelijk wat ze willen en het zijn gewoon dikke vrienden.

In mijn volgend leven wil ik een vette gitaar, donkerrood haar en dezelfde fans als de Idiots. Willen we dat afspreken?.

Met dank aan Festival One, voor de prachtige lichtshow tijdens de concerten en de puike organisatie! Tot in 2017.

Voor ons waren EME & Equal Idiots de twee uitschieters van het festival. Was de rest niet goed dan? Helemaal niet, maar een mens moet keuzes maken, natuurlijk 🙂 .

Foto’s & Tekst :©Gieke Merckx

Gesponsorde artikelen