Er hangt een serieus prijskaartje aan de Royal Wedding, maar wie betaalt dat?

Er hangt een serieus prijskaartje aan de Royal Wedding, maar wie betaalt dat?

Het huwelijk van Meghan Markle en Prins Harry is al maanden één van de gespreksonderwerp en morgen is het eindelijk zo ver. Maar wat kost zo’n royal wedding nu eigenlijk en wie betaalt dat?

Het huwelijk van de Amerikaanse Meghan Markle en de Britse prins Harry is natuurlijk geen alledaags huwelijk. Met al de aanwezige VIP’s, de vele gasten en de beveiliging kan het niet anders dan dat er groot prijskaartje hangt aan deze royal wedding.

Veel volk en beveiliging

In Windsor, waar alles gaat gebeuren, worden zo’n 100.000 mensen verwacht om naar het bruidspaar te komen kijken. Er zijn 600 genodigde gasten voor het feest en nog eens 200 die een uitnodiging kregen voor de avondreceptie. Ook zullen 1.200 Britten binnen mogen in Windsor Castle.

Die menigte moet onder controle gehouden worden. Dat vraagt veel planning en veel mensen om dat te begeleiden. Daarom is de beveiligingskost de grootste kost. Het exacte bedrag van die kost is nog niet bekend, maar tijdens het huwelijk van Prins William en Kate Middleton in 2011 kostte de beveiliging 6,35 miljoen pond, dat is zo’n 7,2 miljoen euro.

De andere kosten

Kensington Palace heeft nog geen details van kostenplannen vrijgegeven. Ook de details van de trouw van William en Kate zijn nooit bekend gemaakt. We kunnen dus alleen maar een schatting maken van het prijskaartje. Bride Book, een wedding planning service, heeft dat gedaan en volgens hen zou de totale kost 32 miljoen pond, oftewel zo’n 36 miljoen euro.

Niet niks dus. Maar wat zit er dan allemaal in die kosten? Dat bedrag is inclusief de beveiligingskost en volgens de website zou de taart 50.000 pond (57.000 euro) kosten, is er een budget van 110.000 pond (125.000 euro) voor de bloemen en zou de catering 286.000 pond (327.000 euro) kosten. Het kleed van Meghan Markle zou zo’n 550.000 pond (629.000 euro) gekost hebben. En dat zijn natuurlijk niet de enige kosten.

Wie betaalt?

De vraag die iedereen zich stelt is wie betaalt dit nu allemaal? De kosten zijn verspreid over drie partijen, namelijk de Britse overheid, het Britse koningshuis en de familie van Meghan Markle.

De Britse overheid, en dus ook de belastingbetaler, heeft vooral de beveiligingskost voor zich. Politie en security worden betaald met het geld van de belastingbetaler. Het Britse koningshuis, onder leiding van The Queen, staat in voor de kosten zoals die van de muziek, het eten, de bloemen en de uitnodigingen. De familie van de actrice zal dan weer wat bijleggen bij voor het trouwkleed dat Meghan grotendeels zelf zal betalen.

Ook winst

Het is zeker dat deze royal wedding de Britse overheid, en ook de belastingbetaler, veel zal kosten. Maar het huwelijk brengt ook winst met zich mee. Er wordt verwacht dat de royal wedding zo’n 1,43 miljard pond, oftewel 1,64 miljard euro, zal opbrengen dankzij toerisme en souvenirs.

Gesponsorde artikelen