Er is blijkbaar maar één middeltje tegen een kater, maar dat is écht niet plezant

Er is blijkbaar maar één middeltje tegen een kater, maar dat is écht niet plezant

Veel water drinken. Vettig eten. Blijven drinken. ’t Zouden allemaal dingen zijn die zouden helpen tegen een kater. Met de nadruk op zouden, want volgens nieuw onderzoek is er maar één ding dat helpt tegen een kater: minder drinken. 

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben 826 Nederlandse studenten ondervraagd over hun laatste zuippartij. Ruim de helft had daarna gegeten of water gedronken. Zij voelden zich ietsje beter dan zij die dat niet hadden gedaan, maar het verschil was niet groot. En ook 789 Canadese studenten hebben een maand lang bijgehouden hoeveel alcohol ze dronken, en hoeveel last ze er de volgende dag van hadden. De belangrijkste conclusie: de studenten die geen last hadden van een kater … hadden gewoon minder gedronken.

Veel drinken leidt tot uitdroging, omdat de alcohol vocht aan het lichaam onttrekt. Maar waardoor een kater precies veroorzaakt wordt, is nog steeds niet duidelijk. Volgens de onderzoekers is uitdroging niet de oorzaak van de kater, het lijkt er volgens hen meer op dat de kater verband houdt met het immuunsysteem. En het enige wat écht helpt tegen een kater, is minder drinken.

De onderzoekers benadrukken tegen de website Medical News Today wel dat de conclusies nog niet definitief zijn. Er is nog meer onderzoek nodig.

Gesponsorde artikelen