Er is nog (veel) werk aan: debuut Usain Bolt als voetballer allesbehalve indrukwekkend

Er is nog (veel) werk aan: debuut Usain Bolt als voetballer allesbehalve indrukwekkend

Usain Bolt zette vorig jaar na de WK een punt achter zijn atletiekloopbaan en probeert sindsdien als voetballer een profcontract vast te krijgen. Pogingen om bij Manchester United en Borussia Dortmund onderdak te vinden liepen op niets uit. Hij mocht nu wel eens meedoen bij het Noorse Strømsgodset IF. Maar dat toonde maar één ding: er is nog heel veel werk aan de droom van de achtvoudige Olympische kampioen.

Bolt is nog steeds de huidige wereldrecordhouder en olympisch kampioen op de 100, 200 m en op de 4 x 100 meter estafette. Vorig jaar, op 12 augustus, liep de legendarische Jamaicaan zijn laatste wedstrijd, maar dat wil niet zeggen dat hij stilzit.

Usain Bolt heeft het immers in zijn hoofd gehaald om profvoetballer te worden. Hij probeerde al bij Manchester United, zonder succes. En ook Borussia Dortmund bedankte hem recent na een proeftraining voor de belangstelling.

In zijn streven voetbalclubs in Europa ervan te overtuigen dat hij ook aan de bal bovengemiddeld getalenteerd is, is Bolt nu neergestreken bij het Noorse Strømsgodset IF. Strømsgodset IF werd vijf jaar geleden nog landskampioen, maar staat momenteel twaalfde, en dreigt te degraderen in Noorwegen.

Hoop

De 31-jarige achtvoudig olympisch kampioen deed een week stage bij de club uit Drammen, een voorstad van Oslo. “Als hij maar een beetje voetbalverstand heeft, kan hij dankzij zijn snelheid een eind komen”, zei Egil Olsen, de oud-bondscoach van Noorwegen, die zijn trainersloopbaan begon bij Strømsgodset. Dat Bolt al op leeftijd is, hoeft volgens Olsen geen bezwaar te zijn. “Ik heb spelers meegemaakt die ver zijn gekomen ook al begonnen ze pas laat met voetballen. Al is dertig wel vrij laat.”

Maar …

De snelste man in de geschiedenis op de 100 meter werd door de selectie van Strømsgodset IF met applaus verwelkomd en de training, doorgaans alleen bezocht door de lokale media, trok nu verslaggevers en tv-ploegen uit heel Scandinavië.

Een paar dagen later mocht hij echt spelen: 17 minuten meespelen in een oefenwedstrijd tegen de Noorse nationale -19-jarigen. In die 17 minuten toonde Bolt vooral dat voetballen toch iets anders dan lopen is. Een gedroomde tweede carrière als professioneel voetballer lijkt dan ook heel ver weg.

Maar zelf ziet hij het nog altijd goed in: “Ik zal zo hard blijven werken als ik kan om te slagen als voetballer. Ik blijf trainen tot ik een kans krijg”, zei Bolt tegen de Noorse tv-zender NRK.

Gesponsorde artikelen