Er komt eindelijk een Ballon d’Or voor vrouwelijke voetbalsters

Er komt eindelijk een Ballon d’Or voor vrouwelijke voetbalsters

De Ballon d’Or krijgt eindelijk een vrouwelijke tegenhanger. Vanaf dit jaar zal de Ballon d’Or Feminin uitgereikt worden aan de beste voetbalster. Ook de Kopa Trophy is nieuw vanaf dit jaar en wordt uitgereikt aan de beste speler onder de 21 jaar oud. 

De Ballon d’Or wordt al sinds 1956 uitgereikt aan de beste mannelijke voetballer van het jaar, maar vrouwelijke voetballers vallen hier steevast uit de boot. Tot nu, want de organisatie van de Ballon d’Or laat weten dat er vanaf dit jaar een nieuwe trofee uitgereikt zal worden: de Ballon d’Or Feminin, die zal gaan naar de beste vrouwenvoetbalster.

Ballon d’Or Feminin

Wie de Ballon d’Or Feminin mee naar huis neemt, wordt beslist door een jury bestaande uit journalisten die gespecialiseerd zijn in vrouwenvoetbal en dat zal gebeuren volgens hetzelfde systeem als bij de Ballon d’Or voor mannen, waar de keuze eveneens wordt gemaakt door journalisten.

De shortlist voor de Ballon d’Or Feminin zal uitgegeven worden op 8 oktober, samen met die van de Ballon d’Or voor mannen. Het verschil zal er wel zijn in het aantal spelers op deze shortlist. Bij de mannen zijn dat er 30, op de shortlist voor de Ballon d’Or Feminin staan maar half zoveel namen, daarbij zal de keuze dus gemaakt worden tussen vijftien speelsters. Wie de trofeeën in ontvangst mag nemen, wordt bekend gemaakt op 3 december.

Kopa Trophy

Naast de Ballon d’Or en de Ballon d’Or Feminin zal er ook een derde trofee worden uitgereikt. De Kopa Trophy die naar de beste speler onder de 21 jaar gaat. De trofee is vernoemd naar de legendarische Franse speler Raymond Kopa, die vorig jaar overleed.

De winnaar van de Kopa Trophy wordt bepaald door een jury van 33 voetballers die zelf al eens de Ballon d’Or mee naar huis namen. Onder die lijst met imposante namen staan onder andere Cristiano Ronaldo en Lionel Messi, maar ook Zinédine Zidane, Ronaldinho en Kaká.

Ronaldo kan vanavond zelf de FIFA Best Men’s Player Award mee naar huis nemen. Het gaat voor die prijs tussen hem, de Egyptenaar Mohamed Salah en de Kroaat Luka Modrić. FIFA reikt al sinds 2001 ook een award uit aan de beste voetbalster. Dit jaar strijden de Noorse Ada Hederberg, de Duitse Dzsenifer Marozan en de Braziliaanse Marta voor de titel van FIFA Best Women’s Player. Onze Thibaut Courtois maakt kans op de FIFA Best Goalkeeper Award. Hij neemt het daarbij op tegen de Fransman Hugo Lloris en de Deen Kasper Schmeichel.

Gesponsorde artikelen