Er komt mobiel internet op de maan

Er komt mobiel internet op de maan

Er wordt in 2019 mogelijk een mobiel telecomnetwerk geactiveerd op de maan. Zo is Vodafone Duitsland volop aan de uitbouw van het systeem aan het werken. Daarbij wordt samengewerkt met Nokia en Audi.

Het mobiele 4G netwerk dat op de zou komen is een onderdeel van een ruimtemissie die door het Duitse consortium PTScientists wordt georganiseerd. Volgens de initiatiefnemers is dit een belangrijke ontwikkeling in de evolutie naar gesofisticeerde technologieën die ruimtemissies van de toekomst moeten kunnen ondersteunen. Het is de bedoeling om vanuit een centrale basis een mobiele verbinding kan worden gemaakt met twee maanrovers, die door de technologie in staat zouden moeten zijn een duidelijk videosignaal naar de aarde terug te sturen.

Nokiazal de hardware voor het systeem leveren en Audizal de maanrovers bouwen. Vanop Cape Canaveral in Florida moet alles volgend jaar door een Falcon-raket van het ruimtevaartbedrijf Spacex in een baan rond de aarde gebracht worden, om vervolgens naar de maan te worden gestuurd.

Vodafone gaat bewust voor het gebruik van een 4G-netwerk. Er worden weliswaar grote vorderingen gemaakt met netwerken van de vijfde generatie (5G), maar er is volgens het bedrijf nog altijd sprake van een testfase. “Er kunnen onvoldoende garanties worden geboden voor de stabiliteit van het netwerk,” aldus woordvoerders van Vodafone tegenover Reuters. Nokia voegt eraan toe dat een 4G-netwerk op het gebied van efficiëntie nog altijd superieur is ten opzichte van analoge verbindingen.

Gesponsorde artikelen