Er komt nieuwe vorm van ouderschapsverlof dat voor velen wel eens interessant zou kunnen zijn

Er komt nieuwe vorm van ouderschapsverlof dat voor velen wel eens interessant zou kunnen zijn

Je ouderschapsverlof opnemen kan binnenkort veel flexibeler. Het wordt namelijk mogelijk om een halve dag per week te nemen of één dag om de veertien dagen. Dat wetsvoorstel ligt al lang op tafel en de meerderheidspartijen zouden volgens De Morgen deze week eindelijk tot een akkoord komen.

Elke moeder en vader krijgt vier maanden ouderschapsverlof. Je kan op dit moment kiezen om dat allemaal direct op te nemen of om vier vijfde te gaan werken. In het laatste geval ben je dus twintig maanden lang één dag per week thuis.

Halve dag per week of één dag per twee weken

Dat systeem wordt binnenkort nog iets flexibeler want nu zal het ook mogelijk zijn om maar een halve dag per week thuis te blijven of één dag om de twee weken vrij te nemen. Dat laatste is vooral handig voor gescheiden ouders met co-ouderschap.

Het voorstel voor die versoepeling van het ouderschapsverlof komt van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. Zij bracht het voor het eerst ter sprake in de zomer van 2016 en kreeg al snel de steun van meerderheidspartijen N-VA en Open Vld.

Winkels elke zondag open?

Toch sleepten de onderhandelingen lang aan. Omdat de nieuwe regeling voor het ouderschapsverlof geld kost, moest er ook iets zijn dat geld opbrengt. Daarom voegde Vincent Van Quickenborne (Open Vld) een voorstel toe om winkels aan de kust en in andere toeristische zones toe te laten om elke zondag open te zijn.

Maar dat was dan weer niet naar de zin van CD&V en dus duurde het onderhandelen lang. Maar volgens De Morgen komt er nog deze week een akkoord. De versoepeling van het ouderschapsverlof wordt goedgekeurd en winkels in toeristische zones zullen iedere zondag mogen openen, op voorwaarde dat werknemers minimaal 13 zondagen vrijaf krijgen.

Gesponsorde artikelen