Er ligt sneeuw in Limburg, maar eigenlijk was er geen sneeuw voorspeld. Hoe kan dat?

Er ligt sneeuw in Limburg, maar eigenlijk was er geen sneeuw voorspeld. Hoe kan dat?

Het grootste deel van Vlaanderen was vandaag gewoon ijskoud, maar enkel in het oosten hebben ze ook een dun laagje sneeuw gekregen. Nochtans was geen sneeuw voorspeld en die was tot vanochtend ook niet op de weerkaarten te zien. De oorzaak blijkt alles behalve natuurlijk. Industrie in Duitsland heeft de Limburgse sneeuw helpen vormen.

Temperaturen die waarschijnlijk niet boven nul graden zullen uitkomen, een gevoelstemperatuur die naar -10 graden zakt, … we zullen vandaag en de rest van deze week geweten hebben dat het winter is. Het enige wat nu nog ontbreekt is een laagje sneeuw, maar in plaats daarvan worden we zoals wel vaker bij heel koud weer getrakteerd op veel zonneschijn. Enkel delen van Limburg en Brabant ontwaakten vanochtend met een dun laagje sneeuw. Al valt dat niet helemaal aan de natuur toe te schrijven.

Industriële sneeuw

De sneeuw was op de weerkaarten niet te zien aangezien die zich boven het land gevormd heeft. In het Duitse Ruhrgebied ontstaan stoomwolken onder impuls van de industrie, en uit die vochtige lucht is sneeuw gekristalliseerd, legt weerman David Dehenauw uit aan het VRT Nieuws. Het westen van Duitsland heeft heel veel industrie, genoeg blijkbaar om over de landsgrenzen heen voor een laagje van een paar centimeter sneeuw te helpen zorgen.

“Dit is heel moeilijk op de weerkaarten te detecteren. We kunnen het maar zien op het moment dat het aan het binnenschuiven is”, zegt Dehenauw. Intussen zal de sneeuw op de meeste plaatsen alweer verdwenen zijn, maar het blijft wel opletten voor gladheid op de weg. De sneeuwzone trekt nu naar Wallonië.

IJskoude week

De komende dagen staat er in principe ook niet veel sneeuw op het menu, maar wel erg koud weer. Vannacht zakt de temperatuur in het binnenland tot -7 graden, en in de Ardennen is -11 graden mogelijk. Morgen komt het kwik niet boven het vriespunt uit, maar we krijgen in de loop van de dag wel wat wolken te zien en daaruit kan een sneeuwvlokje vallen. Ook woensdag en donderdag blijft het de hele dag vriezen. ’s Nachts kan het kwik zelfs in het binnenland naar -9 graden dalen.

Vrijdag is het gedaan met het zonnige weer en trekt een regenzone over het land. Daaruit kan eerst sneeuw en later aanvriezende regen vallen. Overdag klimmen we nipt boven het vriespunt, maar het blijft erg koud. Pas vanaf het weekend is het vriesweer voorbij en krijgen we positieve temperaturen die snel richting 10 graden klimmen. Volgende week rond deze tijd kan het dus gemakkelijk tien graden warmer dan vandaag zijn.

Is de winter daarmee dan achter de rug? Dat valt moeilijk te voorspellen, maar het KMI voorziet op lange termijn in de eerste helft van maart toch opnieuw kouder weer na een iets zachter intermezzo. En in de Ardennen kunnen dan ook nog winterse buiten voorkomen.

Geniet in afwachting van de lente nog van onze industriële sneeuw: