Left Right
scrollTop top

Er staat in “historisch” akkoord niks dat Noord-Korea nog niet eerder beloofde


Er staat in “historisch” akkoord niks dat Noord-Korea nog niet eerder beloofde

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim hebben in Singapore hun handtekening gezet onder een akkoord. Trump liet al vallen dat Noord-Korea “op zeer korte termijn” begint met de ontmanteling van zijn atoomprogramma. Maar in het summiere “akkoord” dat Kim en Trump ondertekenden, staat eigenlijk niks nieuws.

Kim Jong-un zei dat de wereld “een belangrijke verandering te zien krijgt”. Hij en de Amerikaanse president Trump “hebben besloten dat ze het verleden achter zich laten”.

Trump zei dan weer dat hij Kim absoluut zal uitnodigen in het Witte Huis. “We hebben een zeer speciale band gekregen”, voegde hij eraan toe.

Trump zei dat het “een heel belangrijk document” is dat de twee ondertekenden, en sprak van een goede ontmoeting. Op een vraag van een journalist antwoordde Trump dat het proces van denuclearisatie hiermee in gang wordt gezet.

Trump wilde maar weinig kwijt tegenover de aanwezige pers over wat er precies in het ondertekende document staat. Het wordt later uitgedeeld aan journalisten, zo zei hij. Maar op een foto viel al duidelijk te lezen wat erin staat. En dat is niet echt veel.

In de slotverklaring belooft Noord-Korea zich toe te leggen op de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, in ruil voor veiligheidsgaranties. Maar dat is iets wat het land eerder ook al eens heeft toegezegd.

Vrijwel al deze toezeggingen zijn al eens eerder gedaan trouwens door Noord-Korea volgens deskundigen. “Dit heeft minder om het lijf dan skeptici verwachtten”, schrijft Korea-deskundige Robert Kelly over de slotverklaring.

“Beter dan wie dan ook had kunnen denken”

De twee hadden daarvoor urenlang gesprekken met elkaar, aanvankelijk one-on-one en later met hun adviseurs erbij. Trump zei na afloop dat de top “beter ging dan wie dan ook had kunnen denken”. Ook kondigde hij aan dat er op korte termijn iets getekend zou worden. Dat gebeurde dus een klein uur later.

De inzet van de Verenigde Staten voor de top was dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma opgeeft. Noord-Korea’s wensen zijn veiligheidsgaranties, het opheffen van sancties en economische investeringen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308