Er woeden bosbranden in Scandinavië tot boven de poolcirkel door extreem hete en droge zomer

Er woeden bosbranden in Scandinavië tot boven de poolcirkel door extreem hete en droge zomer

De extreme zomer is ook in Scandinavië voelbaar. Zo krijgt Zweden over het hele land te maken met bosbranden. Er woeden zelfs verschillende branden in Lapland, het gebied boven de poolcirkel. Dat is heel uitzonderlijk, en de oorzaak is natuurlijk de extreem hete en droge zomer.

Bijna honderd mensen zijn de voorbije nacht hun huizen moeten ontvluchten door bosbranden. Dat klinkt als Zuid-Europa, maar het is wel degelijk in Zweden waar tientallen brandhaarden woeden. In verschillende dorpen zijn de bewoners al geëvacueerd. De streken van Jämtland, Västerbotten, Gävleborg en Dalarna worden het zwaarst getroffen.

Ook in Zweden is het al een hele tijd veel te droog, en het is ook warm in heel Scandinavië. Daar is het weer sinds mei vergelijkbaar met wat wij hier in West-Europa meemaken. In Kiruna, een stadje in het noorden van Zweden en dus in het poolgebied, wordt het vandaag net zoals hier zeker 26 graden. In Centraal- en Zuid-Zweden klimt het kwik gemakkelijk naar 30 graden. Het gemiddelde is er deze maand normaal 16 graden. Voorts regent het te weinig, en dat verhoogt het risico op bosbranden.

EPA

Nog meer hitte

In het noorden komen dit soort hittegolven steeds vaker voor. De poolgebieden zijn extra gevoelig en daardoor warmt het daar nog meer op dan in de rest van de wereld. Vorig weekend kreeg Zweden te maken met bliksem, en die heeft drie bosbranden veroorzaakt. In het noorden hebben ook Noorwegen, Finland en Rusland last van bosbranden. Onder andere vanuit Italië is er hulp om de branden te bestrijden.

Bosbranden zijn ze in Scandinavië natuurlijk niet gewend, waardoor veel mensen in de problemen komen wanneer ze van het mooie weer willen genieten. Het is al twaalf jaar geleden dat er nog eens branden van dit kaliber zijn gezien in Zweden. Voorlopig zit er geen beterschap in. Net zoals hier kan het weekend een klein beetje neerslag met zich meebrengen, maar het kwik gaat volgende week in Stockholm naar 32 graden stijgen. De hitte en droogte houden dus nog zeker tot begin augustus aan.

Gesponsorde artikelen