Er worden nu dagelijks moslims verkracht en vermoord in Myanmar

Er worden nu dagelijks moslims verkracht en vermoord in Myanmar

In Myanmar worden dagelijks en structureel moslims verkracht, vermoord en uit hun huizen gezet. Het leger begon de operatie nadat in oktober negen politieagenten waren doodgeschoten.

Journalisten en hulpverleners worden niet toegelaten tot het gebied, maar getuigen zeggen dat militairen op vluchtelingen schieten. De afgelopen weken zijn honderden mensen om het leven gekomen en duizenden huizen platgebrand.

De VN-mensenrechtencommissie krijgt iedere dag berichten binnen over geweld tegen de Rohingya. In het boeddhistische Myanmar worden veel Rohingya gediscrimineerd.

Vorige maand zei de VN al dat het leger bezig is met een etnische zuivering. Moslims zouden structureel worden vermoord of verjaagd uit de deelstaat Rakhine.

Het leger begon de operatie nadat in oktober negen politieagenten waren doodgeschoten.

Door de legeractie ontstond een vluchtelingenstroom naar buurland Bangladesh. De VN schat dat inmiddels 27.000 Rohingya zijn gevlucht. Volgens staatsmedia in Myanmar zijn 86 mensen vermoord, maar in werkelijkheid gaat het om een veelvoud daarvan.

Regering: “Ze steken zelf hun huizen in de fik”

Myanmar ontkent dat moslims worden opgejaagd en vermoord. De legeractie zou alleen gericht zijn tegen gewapende strijders. Een regeringswoordvoerder zegt dat Rohingya zelf hun huizen in brand steken.

Dat Myanmar de beschuldigingen tegenspreekt, noemt de VN-commissaris voor de mensenrechten Zeid Ra’ad Al Husseineen belediging voor de slachtoffers. Hij begrijpt ook niet waarom de regering geen onafhankelijke waarnemers toelaat. “Als je niets te verbergen hebt, waarom laat je ons dan niet gewoon toe? Omdat ons de toegang wordt ontzegd, kunnen wij alleen het ergste vrezen.”

De Rohingya zijn een moslim-minderheid die in Myanmar geen rechten heeft. De bevolking ziet hen als minderwaardig en ze worden voortdurend gediscrimineerd. In 2012 was er een golf van geweld tegen de moslims, die vooral leven in de noordwestelijke staat Rakhine, langs de kust. De geweldsgolf leidde tot een massale vlucht en sindsdien leven veel moslims in vluchtelingenkampen en getto’s.

Twee miljoen mensen, staatsburgerschaploos

Met het aantreden van de nieuwgekozen democratische regering in Myanmar, de facto onder leiding van voormalig oppositieleider Aung San Suu Kyi, is er voor de Rohingya weinig veranderd. Er is alleen een commissie ingesteld onder leiding van oud-VN-chef Kofi Annan, die onderzoekt hoe de verhouding tussen de moslimminderheid en de boeddhisten kan worden genormaliseerd.

De Rohingya of Ruáingga zijn een etnische groep die hoofdzakelijk in Myanmar leven. De meerderheid belijdt de soennitische vorm van islam. Ze zijn met ongeveer twee miljoen. In Myanmar zijn ze feitelijk staatsburgerschaploos.

Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya één van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Door het racistisch en religieus geweld tegen hen, zijn er al honderdduizenden Rohingya gevlucht naar Bangladesh en andere nabijgelegen landen.

Volgens de Rohingya zelf zijn ze de autochtone bevolking van de Birmese staat Rakhine. Maar volgens de meeste andere Birmezen zijn ze een migranten die oorspronkelijk in de omgeving van Bangladesh leefden en tijdens de Britse overheersing naar Myanmar zijn gemigreerd.

Conflict begon toen Britten verjaagd werden door Jappen

Het huidige conflict dateert al van tijdens de Tweede Wereldoorlog toen het Brits leger zich moest terugtrekken uit een deel van Myanmar door de invasie van het Japanse leger. Daardoor ontstond in Rakhine een machtsvacuüm, dat resulteerde in een strijd tussen de boeddhisten en islamitische Rohingya.

Op 28 maart 1942 werden ongeveer 5.000 moslims in de dorpen Minbya en Mrohaung vermoord door anti-Britse onafhankelijkheidstrijders van de staat Rakhine. De Rohingya vermoordden hierop in het noorden van de staat Rakhine 20.000 Karen. De Karen zijn een volk dat in onder andere Myanmar, Thailand en Laos woont.

Toen de Japanners de controle hadden over Rakhine werden duizenden Rohingya verkracht, vermoord en/of gemarteld.

In de zomer van 2012 barstte de spanning tussen de islamitische Rohingya en boeddhisten opnieuw volop los.Hele moslimwijken werden in brand gestoken, winkels van moslims werden geplunderd en ongeveer 90.000 Rohingya vluchtten naar het buitenland. De Birmese overheidsfunctionarissen deden niets tegen dit wraakzuchtige geweld en liet de volkswoede haar gang gaan.