Er zijn nu bakstenen gemaakt van urine

Er zijn nu bakstenen gemaakt van urine

Wetenschappers zijn erin geslaagd om bakstenen te maken uit … urine. Naast het feit dat ze worden ontwikkeld op basis van afvalproducten, zijn de stenen ook milieuvriendelijker in de productie – in plaats van op een temperatuur van ongeveer 1.400 graden Celsius te moeten worden gebakken, kunnen de biobrandstenen op kamertemperatuur worden gegoten.

De bio-plas-stenen worden gemaakt door middel van een proces dat microbial carbonate precipitation heet. Een enzym (urease) wordt gebruikt om ureum in de urine af te breken, terwijl het ook calciumcarbonaat produceert. Wanneer dat wordt gecombineerd met zand, cementeert het, bijvoorbeeld in de vorm van bouwstenen.

Dyllon Randall, hoofddocent Watertechnologie aan de Universiteit van Kaapstad, werkte samen met Suzanne Lambert, een masterstudent in Civiele Technieken, om de stenen te maken. In de afgelopen paar maanden hebben ze de verschillende steenvormen getest op hun sterkte en constructiekwaliteiten.

Milieuvriendelijker

Op dit moment bevinden de stenen zich nog in de beginfase van ontwikkeling. De onderzoekers zijn echter van mening dat de stenen een duurzaam materiaal kunnen leveren voor de bouwsector. Naast het feit dat ze worden ontwikkeld op basis van afvalproducten, zijn de stenen ook milieuvriendelijker in productie – in plaats van op een temperatuur van ongeveer 1.400 graden Celsius te moeten worden gebakken, kunnen de biobrandstenen op kamertemperatuur worden gegoten.

Gesponsorde artikelen