Erdogan laat directeur Amnesty International en tiental andere prominente mensenrechtenactivisten oppakken

Erdogan laat directeur Amnesty International en tiental andere prominente mensenrechtenactivisten oppakken

De directeur van Amnesty International in Turkije is gisteravond gearresteerd, samen met een tiental andere prominente mensenrechtenactivisten en kopstukken van non-gouvernementele organisaties.

De groep zou zijn gearresteerd in een hotel op het eiland Buyukada, dicht bij Istanbul. Daar waren ze bijeen voor een training van de Nederlandse organisatie Hivos. Waarom ze zijn gearresteerd, is onduidelijk; de Turkse autoriteiten hebben nog geen verklaring uitgegeven.

Hivos heeft nog geen contact kunnen krijgen met de gearresteerden. De organisatie houdt over de zaak contact met de VN-rapporteur mensenrechten, lokale partnerorganisaties en advocaten.

Volgens de Turkse krant Hurriyet wordt de groep vastgehouden in een lokaal politiebureau. Onder hen is ook Idil Eser, die aan het hoofd staat van Amnesty in Turkije. Ze zouden tot dusver geen contact mogen hebben met advocaten of familieleden.

Volgens de directeur van de lokale mensenrechtenorganisatie Helsinki Citizens Assembly zitten de mensenrechtenactivisten niet vast op het politiebureau, maar zijn ze naar een onbekende locatie gebracht. Twee trainers van de Helsinki Citizens Assembly zitten wel nog vast op het eiland.

Amnesty Turkey eist onmiddellijke vrijlating van Eser en de andere gevangenen, meldt de organisatie op Twitter.

G20

Ook vanuit het hoofdkwartier van Amnesty klinkt ongeloof. “Wereldleiders zijn opmerkelijk tolerant geweest voor de Turkse mensenrechtencrisis”, schrijft de persafdeling. “De G20-top in Berlijn moet dat veranderen.”

“Nu dat president Erdogan ook bij de G20 is, is het een goed moment om jullie als wereldleiders uit te spreken en de vrijlating van alle opgesloten mensenrechtenactivisten te eisen”, is te lezen in een verklaring op de website van Amnesty International.

De G20, waar de organisatie aan refereert, vindt plaats op 7 en 8 juli. Vanaf morgen wordt er op de top door wereldleiders gesproken over diverse onderwerpen waaronder migratie, terrorisme en duurzame groei.

Gesponsorde artikelen