Erdogan laat weer pak journalisten oppakken: ze gebruikten verkeerde app en ’t zijn dus allemaal terroristen

Erdogan laat weer pak journalisten oppakken: ze gebruikten verkeerde app en ’t zijn dus allemaal terroristen

De Turkse politie heeft vandaag weer minstens 35 journalisten aangehouden. Ankara beschuldigt de verslaggevers lid te zijn van een terreurorganisatie. Er werden ook nog 43 andere burgers gearresteerd.

Alle gearresteerden zouden de app Bylock hebben gebruikt. Dat is een app waarmee je versleutelde berichten kan sturen op je smartphone. Ze is erg populair in Turkije, ook al omdat ze werkt op trage 2G-netwerken.

De jongste weken worden voortdurend mensen in Turkije opgepakt die de app zouden gebruiken. De Turkse geheime politie heeft de hand kunnen leggen op een lijst met meer dan 50.000 gebruikers, en die wordt nu met een paar tientallen per dag opgepakt.

Volgens de regering wordt de app gebruikt bij het netwerk rond Gülen. Fethullah Gülen is de in Amerika wonende geestelijke die Ankara verantwoordelijk houdt voor de mislukte staatsgreep van vorig jaar.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu zijn in totaal 35 “mediavertegenwoordigers” aangehouden. De meesten werken voor kranten die kritisch durven zijn ten opzichte van het Erdogan-regime.

Gesponsorde artikelen