Erdogan vaardigt decreten uit naar persoonlijke smaak: datingprogramma’s op tv verboden, maar wél extra middelen voor ontharingssalons

Erdogan vaardigt decreten uit naar persoonlijke smaak: datingprogramma’s op tv verboden, maar wél extra middelen voor ontharingssalons

Fan van ‘Temptation Island’, ‘Ex on the Beach’ of Blind Date’? Prijs je gelukkig dat je hier woont, want op de Turkse televisiezenders zullen zo’n programma’s niet meer te zien zijn. Zo heeft de Turkse president Erdogan een verbod op datingprogramma’s opgelegd. Is Erdogan allergisch voor vrouwelijk schoon? Blijkbaar niet, want schoonheidsinstituten krijgen van hem nu wél de toestemming om lichaamsontharingen met lasertechnieken uit te voeren.

Er zullen geen datingshows meer te zien zijn op de Turkse televisie omdat ze verboden zijn. Dat meldt The Guardian. De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus van de islamistische Saadet partij zegt dat datingprogramma’s in strijd zijn met de traditie en de religie in Turkije. Ook zouden ze volgens hem de “heiligheid van de familie” bedreigen. Met de geldende noodtoestand in Turkije naar aanleiding van de mislukte staatsgreep van vorig jaar, kon de Turkse president Recep Tayyip Erdogan verregaande decreten doorvoeren en op die manier zijn politieke invloed laten gelden.

Ook wil Erdogan zijn zegje doen over lichaamsontharing. Hij heeft een decreet uitgevaardigd voor een “schoner Turkije”. Dat melden Turkse staatsmedia. Na een vergadering met schoonheidsspecialisten besloot de Turkse president dat schoonheidsinstituten voortaan ook lichaamsontharing met lasertechnieken mogen uitvoeren. Daarvoor mochten enkel schoonheidsklinieken en ziekenhuizen dat.

Oppositie is razend

“Alsof de putsch door epileerexperten werd uitgevoerd”, schreef iemand op Twitter. “De specialisten met betrekking tot lichaamsontharing, die een bijzondere rol hebben gespeeld tijdens de coup, worden nu per nooddecreet vrijgelaten”, reageerde een andere gebruiker spottend op Twitter. De oppositie reageert scherp op de beslissingen van Erdogan. “Hebben datingprogramma’s dan de coup gepleegd?“, vroeg Sezgin Tanrikulu (Republikeinse Partij). Heel wat leden van de oppositie noemen de verordeningen van Erdogan “puur machtsmisbruik”. Ook zouden ze de bevoegdheden van het parlement onderuit halen.

Spanningen met het Westen

Ook internationaal krijgt Erdogan nog steeds heel wat kritiek. Zo wil de Duitse regering zelfs Turkse verenigingen en moskeeën strikter controleren “om te voorkomen dat de moslimgemeenschappen in Duitsland onder invloed van president Erdogan komen”. Dat melden de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD) en de minister van Justitie Heiko Maas (SPD) aan het Duitse tijdschrift Der Spiegel. “We moeten goed in de gaten houden welke waarden en politieke standpunten in de moskeeën en gemeenschappen verspreid worden”, klinkt het. Ook hebben de twee het over de “politieke radicalisering” van Erdogan. “We moeten secuur onderzoeken of en hoe de Turkse staat in Duitsland structuren opbouwt die als doel hebben tegenstanders van de Turkse regeringspartij AKP te vervolgen”, gaan ze verder.

Een maand geleden stapte de Duitse regering van haar gematigde strategie tegenover Erdogan af. Gabriel paste het reisadvies voor Turkije aan door “verhoogde voorzichtigheid” aan te raden. Ook raadde Duitsland bedrijven af om nog in Turkije te investeren en wil het de EU-toetredingsbijdragen aan Ankara in overleg met de andere lidstaten schrappen.

Van kwaad naar erger

Het gaat al langer slecht tussen Turkije en Duitsland. Zo is Duitsland woedend om de arrestatie van Turks-Duitse journalist Deniz Yücel. Die zit al sinds februari zonder proces vast op verdenking van “propaganda voor terreur” en het “aanzetten tot haat”. Ook heeft Gabriel er vorig weekend persoonlijk voor gezorgd dat de Turks-Duitse schrijver Doghan Akhanli, die in Spanje werd gearresteerd op vraag van Turkije, niet uitgeleverd werd aan Ankara en dat hij voorlopig vrijgelaten werd.

Daarnaast weigert Turkije om Duitse politici op bezoek te laten gaan bij Duitse militairen die in Turkije zijn gestationeerd. Duitsland besloot daarop zijn troepen over te plaatsen naar Jordanië. Turkije is dan weer misnoegd vanwege het politiek asiel dat Turkse officieren hebben gekregen in Duitsland na de mislukte staatsgreep in het land in juli vorig jaar. De Turkse president Erdogan heeft eerder ook gezegd dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel “echte nazipraktijken” gebruikt.

Gesponsorde artikelen