Erdogan valt Yvan Mayeur (PS) aan: “Hij zou beter de straten van Brussel schoon houden”

Erdogan valt Yvan Mayeur (PS) aan: “Hij zou beter de straten van Brussel schoon houden”

Het begon vorige woensdag: Erdogan wou Brussel bezoeken voor de NAVO-top op 24 en 25 mei maar dat was tegen de zin van de Brusselse burgemeester die de Turkse president geen toestemming gaf om “hier zijn feestje te komen houden”. Aan Turkse kant kwamen die woorden hard aan. Erdogan viel zowel Yvan Mayeur als de Belgische overheid aan en zaaide enorme verwarring.

“Laat mij duidelijk zijn: er zal geen samenkomst of steunbetuiging aan Mr. Erdogan toegestaan worden in Brussel naar aanleiding van dit bezoek. Dat zal ik ook officieel meedelen aan de Turkse autoriteiten. Het is uitgesloten dat Erdogan hier in Brussel zijn feestje komt houden terwijl de politiediensten bezig zijn met het bezoek van President Trump”. Dat verklaarde Yvan Mayeur aan L’Echo.

24 en 25 mei vindt de volgende NAVO-top plaats in Brussel. Het probleem is dat de Belgische veiligheidsdiensten lucht van een mogelijk vervroegde komst van de Turkse president hadden gekregen, zo’n 12 to 24 uur voor de NAVO-top. Maar de Brusselse burgemeester wil noch betogingen en manifestaties, noch Erdogan zelf zo vroeg in zijn stad.

Erdogan valt de Brusselse burgemeester aan en zaait verwarring

Vandaag viel te lezen in Het Laatste Nieuws dat Mayeurs woorden zeer slecht zijn ontvangen door de Turkse president. De leider zaaide vrijwillig verwarring: “Deze man is geen vertegenwoordiger van de NAVO. Ik kom niet om Brussel te bezoeken of de Belgische regering te ontmoeten. Ik kom voor de NAVO-top.” De president ging zelfs in de aanval tegen Yvan Mayeur. “We zullen eens kijken of deze burgemeester of de Belgische overheid moedig en machtig genoeg zijn (om mij tegen te houden)”. En Erdogan had ook een persoonlijke steek aan het adres van Yvan Mayeur: “Hij zou beter zijn eigen straten in Brussel schoon houden.”

Vergeet niet dat de Belgisch-Turkse gemeenschap zeer gunstig staat tegenover Erdogan en zijn autoritaire hervormingen om zichzelf meer macht te geven. Erdogan was onlangs zelf vragende partij voor een referendum over het invoeren van de doodstraf. Dat referendum werd door Charles Michel verboden op Belgisch grondgebied.

Gesponsorde artikelen