Erdogan wil Turkse voetballegende arresteren voor aandeel in mislukte staatsgreep

Erdogan wil Turkse voetballegende arresteren voor aandeel in mislukte staatsgreep

Er is een bekende naam opgedoken die op de zwarte lijst van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan staat. Hakan Sükür was één van de beste voetballers die het land ooit gekend heeft, maar hij zou naar verluidt ook een rol hebben gespeeld in de mislukte staatsgreep van vorige maand. Er is een arrestatiebevel uitgevaardigd, maar de ex-voetballer is voorlopig nog niet opgepakt.

Hakan Sükür was als voetballer tussen 1987 en 2007 actief. Hij speelde het grootste deel van zijn carrière voor Galatasaray, maar maakte tussendoor ook tussenstops bij Inter Milaan, Parma en Blackburn Rovers. Gedurende vijftien jaar was hij ook international. In 112 caps scoorde hij 51 doelpunten voor zijn land. Na zijn voetbalpensioen trok hij de politiek in en zetelde hij in het Turkse parlement. Maar door een aantal botsingen – Sükür was aanhanger van de Gülen-beweging – werd hij opzijgeschoven. Hij zou vorig jaar met zijn gezin naar de VS verhuisd zijn.

Arrestatiebevel

In februari kwam het op Twitter tot een nieuwe botsing met Erdogan, omdat Sükür de president beledigd zou hebben. Hij riskeert vier jaar cel hiervoor, hoewel hij zelf ontkent dat hij Erdogan wou aanvallen. Nu loopt er ook een arrestatiebevel, omdat Sükür volgens Erdogan een rol zou hebben gespeeld bij de mislukte staatsgreep van 15 juli. Officieel luidt de aanklacht dat de ex-voetballer “tot een gewapende terreurbeweging behoort”. Dat heeft te maken met het feit dat de organisatie van de in de VS wonende Fethullah Gülen verantwoordelijk wordt geacht voor de aanzet tot de staatsgreep.

De politie zou al binnengevallen zijn in een huis in Istanbul waar Sükür nog steeds de eigenaar van in. Ook zijn vader kreeg de politie al over de vloer, maar die was net zoals zijn zoon spoorloos.

Gesponsorde artikelen