Erdogan z’n censuurpolitie zet steeds meer kritische Turkse Belgen met hun rug tegen de muur

In totaal staan nu al 1.224 Turkse Belgen op de ‘zwarte lijst’ van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en z’n AKP. Wat ze precies hebben misdaan, is niet duidelijk: de criteria om op de lijst te komen zijn niet transparant. Maar het gaat om regelrechte intimidatie van kritische stemmen, waarbij de AKP z’n leger van internettrollen inzet om druk te zetten.

Nederland stond afgelopen week in rep en roer toen bleek dat het Turkse consulaat in Rotterdam er openlijk opriep om beledigingen aan het adres van de Turkse dictator Erdogan te signaleren. Maar alles wijst erop dat die oproep geen alleenstaand geval is, maar eerder deel van een heel systeem van intimidatie, opsporing en keiharde repressie van al wie kritisch is voor de Turkse sterke man en z’n AKP.

Turkije heeft immers een grote groep uitgeweken burgers in West-Europa. Daaronder zijn er een pak die behoorlijk kritisch zijn voor het regime in Ankara, dat steeds minder pogingen doet om te doen alsof het een democratie is. Journalisten, activisten en kritische stemmen worden steeds meer in een hoek gedreven en aan banden gelegd in Turkije, maar Erdogan en co viseren ook de zes miljoen Turken in Europa.

Het trollenleger van de AKP

Volgens De Standaard doen ze dat ook systematisch met Turkse Belgen, die het slachtoffer worden van georganiseerde haatcampagnes. Zo zet de AKP z’n eigen jongerenafdeling in als trollen om online de strijd aan te gaan met kritische Turken. Overal waar kritiek online komt, zijn de 6.000 internettrollen bezig met te reageren, leugens te verspreiden, te intimideren. De AKP beloont ze royaal: ze krijgen financiële compensatie én ze kunnen carrière maken binnen de partij.

Maar de AKP gaat verder: er staan 1.224 Turkse Belgen op een ‘zwarte lijst’. Die gebruikt het regime om mensen de toegang tot Turkije te ontzeggen, op basis van totaal ontransparante criteria. Je komt op de lijst zonder dat daar enige uitleg bij komt. Bij een bezoek van ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V) werd daarover uitleg gevraagd, maar Ankara verschaft geen duidelijkheid.

Een andere pesterij die de AKP gebruikt voor kritische Turken in West-Europa is plots aan Interpol doorgeven over een tegenstander dat diens paspoort “verloren” is. Die Turken moeten dan naar het consulaat, en kunnen in tussentijd niet meer reizen.

En het lijkt erop alsof het alleen maar erger gaat worden. De Turkse regering wil er een terreurwet doorduwen die het nog makkelijk moet maken om kritische stemmen te vervolgen als ze “propaganda” verspreiden. Maar onder die laatste term kan zowat alles vatten: het maak kritiek op het regime nog moeilijker.

Meer
Lees meer...