Erg zeldzaam: voor het eerst in zestig jaar nieuw Vikingfort ontdekt

Erg zeldzaam: voor het eerst in zestig jaar nieuw Vikingfort ontdekt

Archeologen hebben een Vikingfort gevonden op een Deens eiland, zo’n 50 kilometer ten zuiden van Kopenhagen. Het is nog maar het zesde soortgelijk fort dat ontdekt wordt, en de vorige ontdekking dateert al van meer dan zestig jaar geleden.

Hoewel Vikings niet enkel uit Denemarken komen, zijn de cirkelvormige forten wel uniek voor Denemarken. Velen hadden al de hoop opgegeven om nog nieuwe forten te ontdekken, want de laatste keer was intussen al meer dan zestig jaar geleden. Deze nieuw ontdekte Vallø Borgring dateert waarschijnlijk uit de tiende eeuw, toen Harald Blauwtand over Denemarken en Noorwegen regeerde.

Invasie van Engeland

Volgens sommige geschiedkundigen zijn ze echter gebouwd door zijn zoon en opvolger Sven Gaffelbaard, die de forten heeft gebouwd als militair trainingskamp om de invasie van Engeland voor te bereiden. Sven slaagde er namelijk als eerste Vikingkoning in om in 1013 Londen in te nemen.

Hoewel nog maar een klein gedeelte van het nieuwe fort is opgegraven, lijkt het in ontwerp erg op de eerder opgegraven structuren. Het ronde fort heeft een diameter van 145 meter, en is omringd door een ringwalburcht van zo’n tien meter breed, bezet met houten spiesen. De vier uitgangen zijn gebouwd in elke richting van het kompas, en ook het fort zelf is verdeeld in vier evenredige delen.

Gesponsorde artikelen