Erger dan ebola? 1.600 doden en 28.000 besmet ondertussen met gemuteerde varkensgriep in 10 weken

Er zijn tien weken nadat de ziekte uitbrak in India al meer dan 1.600 mensen overleden aan de varkensgriep. Meer dan 28.000 Indiërs zijn geïnfecteerd. In tegenstelling tot wat de Indische overheid beweert, neemt de verspreiding ook niet af maar toe. En dan is er dit: onderzoekers van MIT hebben ontdekt dat het virus gemuteerd is.

Uit een studie van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT) blijkt dat het varkensgriepvirus in India is gemuteerd naar een besmettelijkere en gevaarlijkere variant. Toen dat bekend werd, ontkende de Indische overheid meteen.

Volgens Indiase onderzoekers hadden de Amerikanen oude stalen gebruikt, terwijl zij het huidige virus onderzochten. Nee, het virus van dit jaar was volgens de Indian Council of Medical Research (ICMR), dat ressoreert onder het ministerie van Gezondheid, zelfs minder schadelijk dan normaal.

“Het is wél gemuteerd”

Probleem: bij MIT hebben ze vandaag laten weten dat ze achter hun bevindingen blijven staan, en, hoewel het iets tactvoller wordt gezegd, de Indiërs uit hun nek lullen. “We stand by our commentary. Based on the sequence of A/India/6427/2014 strain NIV (National Institute of Virology at Pune) deposited in the GISAID, our results are indeed accurate”, aldus Ram Sasisekharan van het departement Biological Engineering aan MIT. “Anyone can go to the GISAID database and look up this information and arrive at the same conclusion”, zei hij nog.

“Het enige dat ze doen is zeggen dat we niet mogen panikeren”

De Indische overheid staat nu al zwaar onder druk omdat ze door de bevolking verweten wordt amper iets te doen aan de uitbraak. “Het enige dat ze doen is zeggen dat we niet mogen panikeren”, staat er in Indische kranten te lezen. In de zwaargetroffen miljoenenstad Ahmedabad besloten de meeste mensen niet meer naar hun werk te gaan vandaag. 

Volgens buitenlands experts wordt het virus sneller verspreid door onder meer de ongebruikelijke regenval.

Erger dan ebola?

De snelheid waarmee de gemuteerde varkensgriep zich verspreidt, is in elk geval een pak groter dan hoe ebola om zich heen greep tijdens het hoogtepunt van die epidemie in West-Afrika. Dat komt omdat varkensgriep veel besmettelijker is: het virus komt bij praten, hoesten of niezen van een patiënt in de lucht. Zo komt het in de luchtwegen van een volgende patiënt. Ook kan het door lichamelijk contact (handenschudden, zoenen) worden overgebracht, waarbij het virus uiteindelijk in de luchtwegen belandt.

Het aantal besmette mensen dat sterft aan varkensgriep ligt wel een stuk lager dan bij ebola, maar in absolute cijfers gaat het ook op dat vlak toch sneller dan met ebola in West-Afrika het geval is. India is dan erg dicht bevolkt en de steden zijn er veel groter.